Groener met houtkachels
De overeenkomst tussen een open haard en een houtkachel is overduidelijk de sfeervolle manier van verwarmen. Een open haard biedt echter niet veel meer dan dat, terwijl de houtkachel, door het hoge rendement, een alternatief is dat het overwegen waard is. Het stoken van hout doet geen beroep op fossiele brandstoffen en is milieuneutraal. De uitstoot van koolstofdioxide, CO2, is bij volledige verbranding namelijk niet hoger dan wanneer het hout in de natuur zou vergaan.
De temperatuur in de houtkachel moet hiervoor echter wel hoog genoeg zijn. Bij onvolledige verbranding kunnen stoffen zoals koolstofmonoxide en teerachtige stoffen ontstaan. Ook de juiste brandstof is van belang. Bij het verstoken van afval of van geverfd of geïmpregneerd hout kunnen kankerverwekkende dioxinen vrijkomen. Verder moet nat hout vermeden worden en is een goede ventilatie belangrijk.
Volgens de kennisbank ClubGreen is er een groot verschil tussen de huidige houtkachels en kachels die ouder zijn dan tien jaar. De vernieuwde houtkachels zouden namelijk geen bron van fijnstof meer zijn. Ook zouden moderne houtkachels door de nieuwe verbrandingstechniek een rendement van ongeveer 80 procent hebben, in plaats van 40 tot 60. Tachtig procent van de energie die in het hout zit, komt dan vrij als warmte in de woning. Dat betekent meer warmteopbrengst met minder houtverbruik.