Opinie

Commentaar: Tandje minder

Op een enkele nakomer na, is iedereen deze week weer terug van vakantie. Het gewone leven kan weer beginnen. De volle agenda, de files, de jacht en de stress, ze zijn er allemaal weer. Alsof er niet is gebeurd.

29 August 2011 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 16:21

Soms lijkt het na afloop van een vakantieperiode inderdaad zo, dat het leven en de wereld er nog precies eender uitzien als twee maanden eerder. Al is dat natuurlijk nooit helemaal waar. Met het verstrijken van de vakantieweken is diezelfde periode ook geschiedenis geworden. Of die twee maanden nu historisch waren of niet.

De achterliggende weken zijn zeker niet ongemerkt verlopen. Oslo, Londen, Tripoli, het zijn namen die inmiddels vastgeklonken zitten aan de zomer van 2011. Om nooit te vergeten.

Ogenschijnlijk minder heftig, maar niet minder ingrijpend zijn de achterliggende weken de ontwikkelingen geweest op de financieel-economische markten. Regeringsleiders en bewaarders van de nationale schatkisten (in ons land minister De Jager) hebben nauwelijks vakantie gehad omdat ze druk waren met het bezweren van het Griekse gevaar. Amerika verloor de triple-A-status. De aandelenmarkten denderden naar een diep dal. Staat er een nieuwe recessie voor de deur?

Nog steeds leven Nederlanders met de gedachte dat de nationale economie er heel redelijk voorstaat. Vergeleken met andere landen, zeker de 
Zuid-Europese, doet ons land het helemaal niet slecht. Kortom, na de vakantie kunnen de bewoners van de Lage Landen betrekkelijk rustig voortleven.

Maar schijn bedriegt. CU-Kamerlid Slob heeft dezer dagen in de media gewaarschuwd: de Nederlandse bevolking loopt wel degelijk gevaar. Zijn boodschap is: de meeste mensen leven op veel te grote voet. Ze lenen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Veel mensen doen dat niet alleen voor goederen die altijd waardevast leken, zoals onroerend goed, maar ook voor consumptiegoederen waarvan de waarde direct na aankoop al daalt. Het koopgedrag van talloze burgers kan worden samengevat met de bekende reclameslogan: „Kijken is kopen.”

Veel mensen lijken zich ook niet 
te realiseren dat geleend geld duur geld is. Ze lijken voor het gemak te vergeten dat geleend kapitaal eens met rente moet worden terugbetaald. Het stijgende aantal mensen dat 
nu al in de schuldhulpverlening terechtkomt, is een veeg teken.

Wanneer de Nederlandse bevolking de gebeurtenissen van de achterliggende maanden niet serieus onder ogen ziet en ervan leert, staat er inderdaad rampspoed voor de deur. Terecht dat Slob waarschuwt dat dan binnen enkele jaren ons een enorme crisis te wachten staat. Want één ding is duidelijk: de situatie van de wereldeconomie is zeer wankel. Een topman van het IMF voorspelde dezer dagen dat er een nieuwe financiële crisis aankomt.

Burgers zullen moeten leren de tering naar de nering te zetten. Alles wat begeerlijk is, behoeft niet noodzakelijkerwijs gekocht te worden. In deze tijden is het zaak met veel wijsheid en voorzichtigheid met geld om te gaan. Voor iedereen geldt: een tandje minder is veel beter.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer