Salarisplafond voor bestuurders in onderwijs
DEN HAAG (ANP) – Bestuurders in het onderwijs mogen in de toekomst niet meer dan 223.666 euro verdienen. Deze norm geldt voor nieuwe benoemingen en ook bij herbenoemingen van bestuurders.
Minister Marja van Bijsterveldt en staatssecretaris Halbe Zijlstra (beiden Onderwijs) schrijven dat in een brief aan de instellingen in het hoger- en middelbaar beroepsonderwijs. Als een beloning boven de norm uitkomt, wordt de overschrijding teruggevorderd. Lopende contracten blijven ongemoeid.
Zijlstra kondigde eind vorig jaar al de wettelijke norm voor onderwijsbestuurders aan tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Aanleiding voor het debat was een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) waaruit bleek dat zestig bestuurders in het onderwijs meer dan 30 procent boven het gemiddelde ministerssalaris zaten. De norm in het onderwijs en in de rest van de publieke sector wordt 130 procent van het ministerssalaris. Het maximale salaris is volgens de norm 187.340 euro. Met onkostenvergoeding en pensioenbijdrage is het maximum 223.666 euro.
Van Bijsterveldt en Zijlstra zijn overtuigd van de noodzaak van een wettelijk maximum omdat de door verscheidene onderwijssectoren opgestelde beloningsafspraken in de praktijk onvoldoende duidelijk zijn. Hierdoor bleek vooral dat bij universiteiten en in het hbo en mbo de salarissen soms boven de afspraken uitstegen.
Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks spreekt van „een goede stap maar nog wel te simpel”. „Het moet namelijk niet zo zijn dat iedereen richting dat plafond kruipt. Ons belastinggeld wordt ook niet doelmatig gebruikt als een bestuurder in het voortgezet onderwijs meer dan twee ton verdient.”
Een woordvoerder van de AOb sluit zich daarbij aan. „Wij zijn voorstander van dit plafond, maar het moet wel in verhouding staan. Bestuurders van kleinere scholen met minder taken, behoren niet die ruim twee ton aan salaris te krijgen.” De AOb ziet deze specificatie graag opgenomen in de wet.