Stichting Oude Wereld wil gedragscode voor wetenschap
URK – Eerlijke en transparante omgang met feiten en interpretaties in wetenschap en onderwijs. Dat is het uitgangspunt van de gedragscode Fair Science volgens het voorstel dat Stichting De Oude Wereld woensdag heeft ingediend bij de minister van OCW. De stichting maakte dat donderdag bekend.
De Oude Wereld wil een gedragscode omdat persoonlijke voorkeuren en visies van onderzoekers en geldschieters volgens de stichting invloed hebben op de resultaten van onderzoek. „Wetenschapsbeoefening is in theorie een objectieve activiteit. De werkelijkheid is echter weerbarstig.”
De stichting zet zich ervoor in dat in onderzoek, onderwijs en voorlichting zowel het evolutiemodel als het bijbelse ontstaansmodel van de wereld een plaats krijgt. De code Fair Science stelt dan ook als eis dat een model niet mooier of slechter wordt voorgesteld dan het is. Er moet duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen feiten en interpretaties. Vooronderstellingen worden eerlijk genoemd. Als er meerdere modellen zijn, wordt niet één ervan als onschendbare waarheid gepresenteerd. Ook „de wetenschapsvoorlichter en de docent, en in voorkomende gevallen ook de politicus” moet „een uiterste inspanning” doen om onderzoeksresultaten zo objectief mogelijk in beeld te brengen.
Hiermee kunnen volgens De Oude Wereld „problemen die momenteel bestaan op een aantal kennisterreinen op waardige wijze aangepakt worden.” Het betreft niet alleen het ontstaan van het leven, maar bijvoorbeeld ook de klimaatdiscussie. „Tot nu toe zijn voorbeelden bekend van verstrekkende misinterpretatie van gegevens met de bedoeling de ernst van de klimaatsituatie daarmee te onderstrepen. Het is evident dat sommige groepen voordeel hebben bij het ontstaan van internationale ongerustheid over het klimaat; het maakt hen mogelijk dure projecten te realiseren.”