Onderwijs & opvoeding

Verkorte diplomaroute InHolland niet in orde

AMSTERDAM (ANP) – Een apart afstudeertraject dat de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) van Hogeschool InHolland hanteerde om studenten met een grote achterstand sneller aan een diploma te helpen, voldeed niet aan de regels. De regeling heeft geleid tot een ongerechtvaardigde, ongelijke behandeling van studenten.

23 September 2010 17:41Gewijzigd op 14 November 2020 11:53

Dat concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers, die donderdag verslag uitbracht. Van fraude is volgens de commissie evenwel geen sprake, omdat niet vast is komen te staan dat de hogeschool bewust en vanuit financiële motieven een loopje heeft genomen met de regels.

Ook bestuursvoorzitter Geert Dales van InHolland onderstreepte in zijn reactie nog eens dat niemand binnen de hogeschool uit was op financieel gewin. Medewerkers van de opleiding zouden, „deels uit naïviteit, deels uit betrokkenheid”, de regels uit het oog zijn verloren.

Dales ziet het rapport dan ook als „vrijspraak”, ook al omdat de commissie concludeert dat het college van bestuur niet op de hoogte was van de vereenvoudigde afstudeerroute. Ook is vanuit het management geen „onoorbare druk” uitgeoefend om studenten makkelijker te laten afstuderen.

Hogescholen en universiteiten worden deels bekostigd door de overheid op grond van het aantal studenten dat de eindstreep haalt. InHolland wil overigens af van die ‘diplomabonus’, zei Dales. Volgens hem kan het hoger onderwijs zich niet verdedigen tegen aantijgingen van diplomafraude zolang dat systeem bestaat.

De MEM-opleiding zette de verkorte route op in het voorjaar van 2008, aanvankelijk voor studenten die zes jaar of langer op de school zaten. Het onderzoek heeft aangetoond dat in de praktijk ook veel studenten uit het vijfde jaar konden deelnemen, en zelfs een paar uit het derde en vierde jaar. In totaal gaat het om circa honderd studenten.

Of de studenten te soepel zijn beoordeeld, is onduidelijk omdat de commissie-Leers zich niet over hun afstudeerwerk heeft gebogen. Wel staat volgens de commissie vast dat de drempel om te mogen afstuderen voor hen lager lag dan voor ‘gewone’ studenten.

De accreditatieorganisatie NVAO gaat zich op verzoek van de hogeschool alsnog buigen over de kwaliteit van het afstudeerwerk van de betreffende studenten. Zij hoeven volgens Dales evenwel niet bang te zijn dat zij hun diploma weer moeten inleveren.

De Onderwijsinspectie vindt de bevindingen van de commissie-Leers dermate ernstig dat zij een aanvullend onderzoek instelt. Daarbij speelt ook mee dat de commissie belangrijke vragen onbeantwoord heeft gelaten. In de Tweede Kamer komt een spoeddebat over de kwestie.

Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vindt het rapport-Leers verontrustend en wil dat het bestuur van InHolland met de aanbevelingen direct aan de slag gaat. „De kwaliteit van het onderwijs moet boven alle twijfel verheven zijn, dit is absoluut onacceptabel”, aldus de bewindsvrouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer