Kerk & religie

Ds. P. Blok slaat eerste paal van nieuw Bijbelhuis

LEERDAM – In Leerdam is woensdagmiddag de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van het GBS-gebouw.

Kerkredactie
23 September 2010 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 11:53

De handeling werd verricht door de 90-jarige ds. P. Blok, voorzitter van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS). In het nieuwe gedeelte zullen een voorlichtingsruimte, een bibliotheek en een magazijn worden ondergebracht.

„We willen scholen iets extra’s bieden”, aldus J. de Koning van de GBS. „Leerlingen bezoeken nu regelmatig het Bijbels Museum in Amsterdam, waar ook andere wereldgodsdiensten ruim aandacht krijgen. Zo breed zullen wij het zeker niet trekken. We richten ons op de Bijbel in de Statenvertaling, op de Nadere Reformatie en op de lijnen naar het heden.”

Wat de naam van het voorlichtings- en expositiecentrum wordt, is nog niet bekend. De Koning denkt aan Bijbelhuis. Dit ter onderscheid van het ook in Leerdam gevestigde Bijbel­museum van Wim van ’t Zelfde.

Is het logisch dat er in één plaats twee dergelijke initiatieven zijn? De Koning: „We hebben elk onze eigen plek. Er zijn wel contacten geweest, maar het Bijbelmuseum is al eerder van start gegaan. Het gaat daarbij om een particuliere collectie die wordt getoond. Van ’t Zelfde heeft ook veel Bijbels in de Statenvertaling. Maar voor ons is de actuele spits belangrijk. Wij willen nadrukkelijk een Bijbelhuis zijn waarin je ouder werk exposeert, maar ook nadrukkelijk aandacht vraagt voor de actuele lijn.” Als voorbeeld daarvan noemt De Koning de 10.000 Bijbels die binnenkort naar Haïti zullen worden verscheept, via Woord en Daad. „Je actualiseert de lezingen steeds met projecten van deze aard.”

Een van de redenen voor de uitbreiding is de behoefte aan een grotere voorlichtingsruimte voor scholen en verenigingen. De Koning: „Op dit moment kunnen wij maximaal 45 personen in onze zaal ontvangen. Grotere groepen moeten we helaas teleurstellen. In de nieuwe situatie kunnen we zo’n 120 personen welkom heten. Wij gaan scholen de mogelijkheid bieden om met hun leerlingen bij de GBS op excursie te komen.”

De GBS verzorgt lezingen over de geschiedenis van de Bijbel in de Statenvertaling, over het werk van de GBS en Bijbel­verspreiding in binnen- en buiten­land. In Nederland gaan er per jaar zo’n 7500 Bijbels naar gevangenissen, zieken­huizen en asielzoekerscentra. Via stichtingen en deputaatschappen komt een veelvoud daarvan in het buitenland terecht. Leerlingen die op bezoek komen bij de GBS maken kennis met dit verspreidingswerk.

In de ontvangstzaal zal een tentoonstellingsruimte worden ondergebracht. In vitrines worden Bijbels en boeken over de Statenvertaling getoond. De nieuwe bibliotheekruimte biedt de mogelijkheid de sterk gegroeide GBS-collectie overzichtelijk op te stellen, zegt 
De Koning. „Zwaartepunt hiervan is de collectie-Van Gent, een door ing. W. van Gent (Ridderkerk) gelegateerde collectie boeken van voetiaanse en puriteinse auteurs. De GBS biedt mensen straks de gelegenheid deze bibliotheek te raadplegen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer