Nazomeren in de Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag exposeert een schitterende middeleeuwse kalender uit 1275. De kalender maakt deel uit van de tentoonstelling ”Nazomeren”, waarin foto’s van fotograaf Willem van de Poll centraal staan. Van de Poll geeft een beeld van strandvertier uit de jaren ’30.
De reclameaffiches, reisgidsen voor (Duitse) toeristen uit 1884 en diverse zomers getinte boeken, zoals ”Een zomerzotheid” van Cissy van Marxveldt, laten de bezoeker genieten van de nazomer. Behalve deze zonnige stukken zijn ook unieke objecten te zien, zoals een middeleeuwse kalender uit 1275 en het wervingsverdrag voor Italiaanse gastarbeiders, dat deze zomer precies 50 jaar geleden is ondertekend.
Op de middeleeuwse kalender voor augustus en september is veel te zien. De sterrenbeelden van de maand –Maagd en Weegschaal– staan aan de rechterkant van de pagina. De afgebeelde boeren zijn bezig met de werkzaamheden die in deze zomertijd moeten gebeuren: in augustus de graanoogst binnenhalen en in september weer ploegen en zaaien.
De kalender komt uit een dertiende-eeuws getijdenboek dat waarschijnlijk in de omgeving van Cambrai is gemaakt. Het boek is sinds 1823 in het bezit van de Koninklijke Bibliotheek.
Het Wervingsverdrag voor Italiaanse gastarbeiders uit 1960 komt uit het Nationaal Archief in Den Haag. Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat Nederland en Italië een wervingsverdrag ondertekenden. Hiermee werd de komst van Italiaanse arbeidsmigranten naar ons land geregeld. Het leek een goede deal: Italië had een arbeidsoverschot, Nederland een nijpend arbeidstekort. Voor de betrokkenen was dit het begin van een nieuw, niet altijd gemakkelijk leven. Het verdrag markeert het begin van de komst van zogenaamde ‘gastarbeiders’ en het ontstaan van multicultureel Nederland.
De tentoonstelling is tot en met 3 oktober te zien in de Koninklijke Bibliotheek in den Haag.