Ds. Duncan McLea: Boek Openbaring gaat over onze tijd
BIDDINGHUIZEN – „Ieder systeem dat zich tegen God verzet, zal vroeg of laat instorten.” Dat zei ds. Duncan McLea gisteren in Biddinghuizen tijdens de conferentie van New Wine.
De Zuid-Afrikaan is hoofdspreker tijdens de conferentie. Vanuit het conferentiethema ”Vrijheid” verzorgt hij Bijbelstudies over het boek Openbaring. Zondag sprak McLea over ”Vrij van angst”, maandag over ”Vrij van lust en boosheid”, dinsdag over ”Vrij van de macht van de vijand” en gisteren over ”Vrij om te dienen”.
De leider van New Wine in de Westkaap (New Wine is een beweging die zich inzet voor geestelijke vernieuwing van de kerken) noemde het jammer dat het boek Openbaring onderwerp is van veel theologisch gekissebis. Hij vindt de brief juist heel pastoraal. Weliswaar komen er geen nieuwe dingen aan de orde, maar ze komen wel op een andere manier naar voren: door beeldspraak en symboliek. Ook houdt McLea van het boek omdat het „zo realistisch is. Het gaat over onze wereld, ook als het gaat over de kosmische strijd.”
De predikant van de Christ Church Kenilworth in Kaapstad besprak gisteren Openbaring 14, over de verkondiging van het Evangelie tijdens de kosmische strijd. Een engel kwam met de mededeling dat Babel, het beeld van de opstand tegen God, gevallen was.
Ds. McLea: „Iedere stad, ieder systeem dat zich verzet tegen God zal instorten, ook al duurt het misschien lange tijd. De apartheid in Zuid-Afrika moest wel vallen. Een maatschappij die gebouwd is op rassenonderscheid kan niet blijven bestaan. Een gemeenschap die gebaseerd is op uitbuiting van het milieu zal zichzelf vernietigen.”
Als we niet eerbiedigen wat God geschapen heeft, zal de mens zichzelf te gronde richten. „Een systeem dat de rijken verrijkt ten koste van de armen, zal instorten. Vertrouw alleen op God! Als we iets boven Hem stellen, zullen we onszelf vernietigen.”
Volgens hem is er sprake van een keuzecrisis. De mensen moeten kiezen. Wie het beest aanbidt, kiest voor Gods toorn en voor de hel, zei McLea.
„Het is een keuze die we zelf maken. We moeten het Evangelie niet afvlakken.” Er is een oplossing als mensen hun verkeerde keuzes tijdig beseffen: „Er is genoeg bloed van Christus om alle fouten die je gemaakt hebt te bedekken en je te veranderen.”
New Wine werkt aan verandering
BIDDINGHUIZEN – De zomerconferentie van New Wine in Biddinghuizen trekt ongeveer 3000 kampeerders en dagelijks zo’n 300 daggasten. Dat is, zegt voorlichter Bram de Korte, een groei van 20 procent vergeleken met vorig jaar. Er is in de zeven jaar van het bestaan van de bijeenkomst sprake van een voortdurende groei. De conferentie vindt voor het vierde achtereenvolgende jaar plaats op het terrein van Walibi World.
Gisteren waren er ruim dertig predikanten aanwezig. Ds. J. M. Goedhart, bestuurslid van New Wine en verantwoordelijk voor de conferentie, zei dat de organisatie het belangrijk vindt dat predikanten uit de eerste hand met New Wine kennismaken. „Bij de noodzakelijke veranderingen in de gemeente moeten de leiders betrokken zijn.”
Welke veranderingen zijn dat?
„Het gaat om de missionaire roeping van de kerk. De kerk moet meer naar buiten treden en christenen moeten ambassadeurs van het Koninkrijk zijn. De kerk is te veel naar binnen gericht en verkeert daardoor in een crisis. Verder is er meer nadruk nodig op het werk van de Heilige Geest, zowel wat betreft de bekering, de heiliging als de gaven van de Geest – zoals dienstbaarheid, onderwijs, leiderschap, profetie, genezing en tongentaal.”
Waarom die drie laatstgenoemde gaven?
„Die gaven functioneren niet of niet voldoende in de traditionele kerken, maar het kan anders. De mensen hebben er angst voor en ze denken aan misstanden. Die hoeven niet op te treden als er maar genoeg onderwijs en goed leiderschap is. De Heilige Geest kan ons meer geven dan we denken. Hij kan mensen ook in deze tijd krachtig aanraken. Laten we ons openstellen voor verandering.”