Kerk & religie

Kerken: Armoede raakt je ziel

Armoede treft individuen in hun basisbehoeften, maar doet ook een appel op de geestelijke standaard van de gehele samenleving, vindt de Europese Raad van Kerken (CEC).

Kerkredactie
21 January 2010 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 09:39
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie opende campagne. - Foto EPA
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie opende campagne. - Foto EPA

Lees hier de Engelstalige verklaring.Donderdag ging in Madrid het Europese Jaar van Strijd tegen Armoede en Sociale Uitsluiting van start. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en de Spaanse president José Luis Rodriguez Zapatero hebben de campagne geopend.

Een op de zes inwoners van de EU heeft geen toegang tot basisbehoeften als voedsel, schoon water, kleding, medische zorg en een sociaal netwerk. Het gaat om zo’n 80 miljoen mensen.

De Conference of European Churches (CEC), de Europese Raad van Kerken, waarvan 125 kerken van anglicaanse, oudkatholieke en protestantse signatuur lid zijn, gaf woensdag de verklaring ”Poverty hurts your Soul” uit. Daarin roept de raad op om niet alleen economische en sociaal-maatschappelijke oorzaken van armoede onder ogen te zien. „Armoede raakt je ziel.”

Volgens de raad komen armoede en sociale uitsluiting voor omdat basale mensenrechten niet gehandhaafd worden. Verwezen wordt hierbij naar Amos 2:6 en 4:1. Verlichting van armoede begint bij verkondiging van het Evangelie aan armen, vrijlating van gevangenen en vrijheid aan onderdrukten (Lukas 4).

De raad haakt aan bij de doelen van het Jaar tegen Armoede, maar geeft ze een christelijke invulling. Zo is werk niet alleen bedoeld om te produceren maar geeft het de mens ook zelfvertrouwen en sociale contacten. De samenhang in de samenleving kan versterkt worden door kerken en diaconale organisaties. De erfelijke structuur van armoede moet volgens de raad worden doorbroken door kinderen kansen te geven. (Alleenstaande) vrouwen moeten niet veroordeeld zijn tot stereotiepe, laagbetaalde banen. De kerk heet migranten welkom omdat de Bijbel oproept de vreemdeling te huisvesten. Migranten afrekenen op hun status leidt tot „nieuwe vormen van slavernij.” Verder biedt de Bijbel handvatten voor het opbouwen van een sociaal netwerk, voor gezonde eigenwaarde en voor het accepteren van verschillen tussen mensen zonder in te leveren op betrokkenheid op elkaar.

De raad gaat deze „holistische benadering van armoede en sociale uitsluiting” verder uitwerken door het opzetten van een Call Network, een christelijk netwerk voor werkgelegenheid en economie. Het netwerk is een project van Comece, de commissie van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie, en de diaconale organisaties Caritas Europa en Eurodiaconia.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer