Vader van Arjan Erkel doet beroep op ontvoerders
Een half jaar na de verdwijning van zijn zoon heeft de vader van de Nederlandse hulpverlener Arjan Erkel in Moskou een beroep gedaan op de ontvoerders.
„Geef ons onze zoon terug”, vroeg de vader van de 32-jarige medewerker van Artsen zonder Grenzen woensdag op een persconferentie in Moskou.
„We vragen aan iedereen die maar enigszins kan bijdragen aan zijn vrijlating, die informatie heeft die ons kan helpen: help ons! Maar vooral aan de ontvoerders vragen we: laat Arjan vrij!”
Gewapende mannen ontvoerden Erkel, algemeen coördinator voor Artsen zonder Grenzen (AzG) in de Russische deelrepubliek Dagestan, 12 augustus vorig jaar in de hoofdstad Machatsjkala. AzG en Erkels familie hebben nog altijd geen informatie over Erkels verblijfplaats, het motief voor zijn ontvoering of wie verantwoordelijk is. De vraag of Arjan nog in leven is, blijft onbeantwoord.
Het bureau van Artsen zonder Grenzen in Moskou heeft woensdag een beroep op de Russische president Poetin gedaan om het onderzoek van de autoriteiten naar Arjan Erkel te intensiveren en het de hoogste prioriteit te geven.
Het uitblijven van contact met de ontvoerders en het gebrek aan voortgang in het onderzoek kan volgens Morten Rostrup, de internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen, wijzen op een politieke achtergrond. Het is volgens hem cruciaal dat de Russische en Dagestaanse autoriteiten hun verantwoordelijkheid nemen om deze zaak op te lossen. „Dat betekent de zaak behandelen met de ernst die deze verdient. De Russische autoriteiten hebben in het verleden bewezen dat ze dergelijke zaken kunnen oplossen”, aldus Morten Rostrup.
Artsen zonder Grenzen is woensdag een wereldwijde petitie-actie via internet begonnen, gericht aan president Poetin en zijn Dagestaanse collega Magomedov. De petitie roept hen op al het mogelijke te doen om Arjan ongedeerd vrij te krijgen en hem te laten terugkeren naar zijn familie, vrienden en collega’s. De petitie wordt via banners op internet, gratis advertenties en per e-mail verspreid en is te vinden op www.artsenzondergrenzen.nl. In Nederland heeft een aantal (oud-)politici, acteurs, musici, schrijvers en radio- en tv presentatoren de petitie inmiddels ondertekend.
Dagestan, waar Erkel is ontvoerd, grenst aan de Russische republiek Tsjetsjenië. De regio is berucht om de vele ontvoeringen. Tegenwoordig zijn steeds vaker hulpverleners het slachtoffer. Dat heeft een dramatisch effect op de algemene hulpverlening in de gebieden.