Docenten ”kuier in Suid-Afrika”
Ik ben nieuwsgierig: hoe dienen de opleidingen in Stellenbosch en Wellington de kerken? En hoe rusten ze de studenten toe om als christen op hun post te staan in het moderne Zuid-Afrika?
Al vele jaren heeft de opleiding godsdienst pastoraal werk (gpw) van de Christelijke Hogeschool Ede contacten met Zuid-Afrika. Regelmatig komen er docenten theologie van het Hugenoten College in Wellington en de universiteit van Stellenbosch naar Nederland. Ede slaan ze bij dat bezoek niet over.Vooral de docent dr. Christo Thessnaar geeft les aan de gpw-studenten. Bij vertrek is zijn vraag aan Edese docenten steevast: „Wanneer kom julle kuier in Suid-Afrika?” Ook docentenuitwisseling is een onderdeel van het internationaliseringsprogramma. Welnu, voor mijn collega drs. Teus van de Lagemaat (docent sociologie) en mij (docent pastoraat) is het nu zover om te ”kuier in Suid-Afrika”. Tot 4 september vertegenwoordigen wij onze opleiding in Wellington en Stellenbosch. We wonen lessen bij en geven les. We gaan vergaderen en nemen ook deel aan een Calvijnconferentie.
Stellenbosch is een prachtige plaats vlak bij Kaapstad, in de wijnstreek van Zuid-Afrika. De universiteit bestaat er 150 jaar. Sinds 2000 worden hier predikanten opgeleid voor verschillende kerken. De faculteit is oecumenisch en tegelijkertijd wezenlijk christelijk. Ze wil op academisch niveau theologie bedrijven. Spreken over God in het hier en nu, en daarbij Gods liefde en genade als helend uitgangspunt nemen. Daarmee wil Stellenbosch ook een belangrijke theologische bijdrage leveren in de veranderende context van de Zuid-Afrikaanse samenleving. Niet alleen het oude Zuid-Afrika moest iets hebben aan de afgestudeerden van Stellenbosch, ook het nieuwe.
Dit is de eerste aflevering in een serie van vijf artikelen over het bezoek van twee CHE-docenten aan Zuid-Afrika. Vrijdag deel 2.