„Gezonde bevinding hoort in een Bijbelse preek”
„Het gebrek aan gezonde bevindelijke prediking is een groot manco bij veel zich gereformeerd noemende predikanten heden ten dage.” Dat zei dr. J. R. Beeke in een lezing tijdens de jaarlijkse predikantenconferentie van de Free Reformed Churches of North America, die deze week werd gehouden in Grand Rapids. „Het bevindelijke element resoneert bij de hoorders.”
De conferentie, die plaatsheeft in het academiegebouw van de Puritan Reformed Theological Seminary in Grand Rapids, heeft als thema ”De prediking” en wordt bijgewoond door deelnemers uit verschillende kerkverbanden, onder meer uit Nederland, Afrika en Schotland. Aanvankelijk zou prof. dr. A. Baars uit Nederland ook een toespraak houden, maar door omstandigheden was hij op het laatste moment verhinderd.Dr. David Murray, docent aan het Puritan Reformed Theological Seminary, vroeg zich af waar predikanten eigenlijk behoefte aan hebben wanneer zij naast hun gewone werkzaamheden in de gelegenheid zijn een predikantenconferentie bij te wonen. „Is het om naar een uiteenzetting over een dogmatisch onderwerp te luisteren? Ik denk het niet.”
Hij stelde dat een predikant bij zo’n gelegenheid vooral bemoedigd moet worden. „Dat kan het beste plaatshebben door na te denken over de uitstorting van de liefde van God in het hart.”
Daarom sprak dr. Murray op de openingsavond van de conferentie -dinsdag- over Hooglied 1:2: „Hij kusse mij met de kussen Zijns monds.” Dr. Murray noemde de karakteristieken van die liefde van God en gaf de tijdstippen aan waarop die uitstortingen van Gods liefde plaatshebben. Hij sprak over de eerste kus wanneer de zondaar in de ruimte wordt gezet.
Ook kan de liefde van God volgens hem worden gesmaakt voordat een kind van Gods een strijd heeft aan te gaan. „Het kan zijn dat er een moeilijke beslissing genomen moet worden, waarbij zelfverloochening nodig is. Juist dan kan er vooraf een sterke liefde worden ervaren waardoor de Heere Zijn kind bemoedigt.”
Dr. Murray refereerde ook aan wat hij noemde „de laatste kus”, die op een sterfbed beleefd kan worden en waarin de Heere veel liefde kan geven. Hij gaf als voorbeeld de schoonzoon van John Knox, de Schotse predikant John Walsh, die op zijn sterfbed moest uitroepen: „Heere, U geeft mij zo veel liefde, ik kan het haast niet meer verdragen.”
Opwekking
De conferentie werd dinsdagavond geopend door de plaatselijke predikant, dr. L. W. Bilkes, met een meditatie over 1 Thessalonicensen 1, waarin hij de noodzaak benadrukte van de verkondiging van Gods Woord in Geest en kracht en met „veel verzekerdheid.”
Hij memoreerde de opwekking die 150 jaar geleden plaatshad in New York City, waar 50.000 mensen werden bekeerd. Hij riep zijn gehoor op trouw te zijn in het ernstig preken vanuit Gods Woord en te bidden of de Heere opnieuw uitstortingen van Zijn Geest wil geven op de kerken en in het land.
Dr. J. R. Beeke, eveneens docent aan het Puritan Reformed Theological Seminary, sprak over bevindelijke prediking. Hij benadrukte dat een prediking die Schriftuurlijk wil zijn ook bevindelijk moet zijn. Hij wees erop dat de prediking zowel christocentrisch als trinitarisch behoort te zijn. „Het gebrek aan gezonde bevindelijke prediking is een groot manco van veel zich gereformeerd noemende predikanten heden ten dage.” Hij gaf aan dat het bevindelijke element resoneert bij de hoorders en daarom geliefd is.
In een andere lezing belichtte dr. Beeke het ontdekkende element van de prediking. „Zonde is vijandschap tegen God en is met name gebrek aan liefde. Wij zijn van nature liefdeloos. Het ongeloof is een bewuste weigering om te geloven in Christus. Het geweten moet worden aangesproken.”
Dr. Beeke citeerde uit verschillende puriteinse werken, met name uit de preken van McCheyne, en gaf voorbeelden van hoe in de praktijk ontdekkend en overtuigend gepreekt kan worden.
Ds. Maurice Roberts, docent aan de theologische opleiding van de Free Church Continuing in Schotland, sprak over de toekomstverwachting voor Israël. Hij wees zijn gehoor erop dat er een Schriftuurlijke grond is om te stellen dat het volk Israël nog tot bekering zal komen. Hij verbond daaraan de verwachting dat deze bekering tot zegen zal zijn voor de omliggende islamitische landen.
Appel
Dr. Murray ging in op het thema ”appellerende prediking”. De zondaar moet volgens hem nadrukkelijk worden aangespoord om tot Christus te vluchten. Hij noemde vier fasen waarin zulke appellerende preken kunnen worden gehouden. De eerste fase wordt gevormd door het wegnemen van bezwaren die onbekeerden kunnen koesteren tegen het Evangelie. Dit zijn preken van apologetische aard. Vervolgens zouden preken gehouden kunnen worden die waarschuwen voor de straf en voor de werkelijkheid van de hel.
Dan zouden preken aan de orde moeten komen die lokkend zijn en tot Christus leiden. Hierin worden dan vooral de liefelijkheid en de bereidwilligheid van Christus uitgestald. De laatste fase zou dan een sterke appellerende prediking zijn, waarin de zondaar op zijn verantwoordelijkheid wordt gewezen en wordt uitgedreven tot Christus.
Dr. Murray riep op na te denken over wat het betekent om verloren te gaan en zo het gehoor aan te sporen tot Christus te vluchten.
Dr. Bilkes sprak over het preken in een postmoderne maatschappij en gaf aan hoe de moderne mens aangesproken kan worden in zijn nood als zondaar.
Andere elementen van de prediking die aan de orde kwamen, waren de bewogenheid van de prediker en de vraag hoe de predikant tot een adequate toepassing voor zijn prediking komt.