Economie
Milieudefensie geeft tips tegen megastal

Milieudefensie gaat omwonenden die de komst van een megastal willen voorkomen, met raad en daad bijstaan.

ANP
De milieugroepering heeft hiervoor vrijdag op internet een pagina (www.stopveefabrieken.nl) geopend waar betrokken burgers tips kunnen vinden om acties en juridische procedures te voeren.

Vorig jaar nam Milieudefensie al het initiatief voor het landelijk meldpunt varkensflats, omdat de overheid geen overzicht kon geven van alle plannen voor grote varkens- en kippenstallen. Volgens deze registratie bestaan er inmiddels plannen om op 75 locaties megastallen te bouwen. Samen zijn die goed voor 800.000 varkens en 5 miljoen kippen. Lokale uitschieters zijn Vroomshoop in Overijssel (drie etages met in totaal 65.000 varkens), het Noord-Hollandse Middenmeer (1.620.000 slachtkuikens) en het Limburgse Grubbenvorst (1.300.000 kippen en 35.000 varkens op verscheidene verdiepingen), weet Wouter van Eck van Milieudefensie.

Volgens Van Eck creëren bestuurders in deze discussie hun eigen weerstand. „Zolang de overheid zich nog doof en blind houdt voor de bezwaren uit de samenleving is het belangrijk dat steeds meer mensen zich tegen de bouwplannen verzetten. De samenleving wil geen dieren in enorme industriecomplexen, maar vraagt juist om een verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn.”

Van Eck maakt zich zorgen over de gevolgen van deze schaalvergroting in de veehouderij. „De golf bouwplannen dreigt te leiden tot een ongekende industrialisering in de veehouderij. Een gemiddelde varkenshouderij heeft nu ongeveer 1100 varkens. Duidelijk is dat realisering van de geplande megastallen landschap en milieu zal schaden. De enorme gebouwen passen qua maat en schaal niet in het landelijk gebied. Bovendien zullen vele vrachtwagens met voer, mest en slachtvee over landweggetjes gaan denderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer