„Kabinet kan leren van SoW”
DEN HAAG - Als het gaat om het meekrijgen van de bevolking in de noodzakelijke hervorming van Europa kan het kabinet iets leren van het Samen op Wegproces. „Ook daar liepen we in de jaren negentig op tegen de tijdgeest, die wars was van het vormen van grote verbanden. Maar juist dan komt het erop aan met enthousiasme en leiderschap het volk voor te gaan.”
Die gedachte gaf dr. B. Plaisier dinsdag het kabinet mee in een gesprek dat de Raad van Kerken had met een afvaardiging van de regering, te weten premier Balkenende, de vicepremiers Bos en Rouvoet en minister van Justitie Hirsch Ballin. De Raad van Kerken sprak in die ontmoeting de hoop uit dat het kabinet met nieuw elan de fase van herbezinning op de Europese grondwet zou ingaan, omdat volgens de raad een goed functionerend Europa van groot belang is.Bos plaatste daarbij de kanttekening dat het kabinet de tijdgeest niet mee heeft, omdat veel burgers een antipathie hebben tegen grotere maatschappelijke en politieke verbanden. Dr. Plaisier kon hem vervolgens „een beetje troost” bieden. „Ook in het Samen op Wegproces moesten we vechten tegen de tijdgeest. Maar als je dan enthousiasme en leiderschap toont, blijkt uiteindelijk een groot deel van het volk de gedachte toch wel te dragen.”
Behalve de Raad van Kerken was ook drs. I. A. Kole, secretaris van het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte, voor de bijeenkomst uitgenodigd. „Het kabinet vond het van belang dat ook een vertegenwoordiger van de kleine kerken aanwezig was.”
Net als dr. Plaisier ervoer ook Kole de bespreking als „open en hartelijk.” „In het kabinet bleek duidelijk waardering te bestaan voor het werk van de kerken. Wat dat betreft, merk je dat we in een ander maatschappelijk en politiek klimaat leven dan onder paars en dat we ook een andersoortig kabinet hebben.”
Een van de agendapunten was de vraag wat kerken kunnen betekenen in al dan niet problematische wijken in steden of dorpen. Kole gaf daarbij aan dat in de gereformeerde gezindte een sterke band bestaat tussen gezin, kerk en school, maar dat die band niet verhindert dat „de ramen naar buiten toe wel degelijk openstaan.” „Zeker onder onze jeugd leeft het besef dat we handen en voeten moeten geven aan onze Bijbelse levensvisie, dat we ons niet moeten focussen op kleine leergeschillen in eigen kring maar een zoutend zout moeten zijn in de samenleving.”
De Raad van Kerken dankte het kabinet voor het generaal pardon voor illegalen. Dr. Plaisier: „Wij hebben op zo’n pardon vaak aangedrongen en zijn blij dat het er nu is.”
Volgens hem is het in jaren niet voorgekomen dat de Raad van Kerken door een zo hoge kabinetsdelegatie is ontvangen. „Dit is echt een stijlbreuk.” Premier Balkenende gaf aan de komende jaren vaker zo’n ontmoeting te willen organiseren.