Renovatie ger.gem. Slikkerveer afgerond
De renovatie van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Ridderkerk-Slikkerveer is afgerond. Op zaterdag 9 september werd in het verenigingsgebouw van de kerk een glascompositieraam van Arie van der Spek onthuld. De onthulling vond plaats op de gecombineerde zendingsdag en de opening van het verenigingsseizoen.
De afgelopen anderhalf jaar zijn zowel de Eben-Haëzerkerk als het verenigingsgebouw 't Visnet aangepast. Er is een ruimte voor de koster bijgekomen en een plaats voor meubelopslag. Aan de binnenzijde is het gebouw opgeknapt en voorzien van een nieuwe kleurstelling. In de kerkenraadskamer staan nu de conferentietafel met stoelen die afkomstig zijn uit de collegekamer van het Ridderkerkse gemeentehuis.Nieuwe kerk hhg Oosterwolde
De hersteld hervormde gemeente van Oosterwolde-Noordeinde neemt donderdagavond de Pniëlkerk aan de Groote Woldweg in gebruik. Het afgelopen jaar kerkte de gemeente ’s zondags in het kerkgebouw van de geloofsgemeenschap ”Luctor et Emergo” in Oldebroek en maakte ze voor het verenigingswerk gebruik van het voormalige bankgebouw in het naburige Kamperveen.
Het nieuwe kerkgebouw in het centrum van Oosterwolde, dat is gebouwd door gemeenteleden, telt 430 zitplaatsen, met de mogelijkheid tot uitbreiding door een schuifwand te openen. Er zijn in het gebouw diverse zalen voor catechisatie, verenigingswerk en vergaderingen gerealiseerd.
De hersteld hervormde gemeente telt momenteel 440 leden.
Ambtsdragers voor GB Dronten
De kerkenraad van de protestantse gemeente in Dronten heeft besloten om „de arbeid onder gemeenteleden die van (hervormd-)gereformeerd belijden zijn” te brengen onder het kerkelijk verband van de protestantse gemeente. Dat meldt de Waarheidsvriend.
De kerkenraad heeft volgens de Waarheidsvriend gebruikgemaakt van de mogelijkheden die er binnen de protestantse kerkorde zijn en een commissie van bijstand ingesteld. Deze commissie heeft de taak uitvoering te geven aan de inbedding van de hervormd-gereformeerde leden van de gemeente. Twee van de vier leden van de commissie worden zondag ambtelijk bevestigd.
Daarnaast is de kerkenraad akkoord gegaan met de aanstelling van een predikant in het kader van ”structurele hulpdiensten” voor twee dagdelen per week voor een periode van maximaal drie jaar. Daarna wordt het geheel geëvalueerd.
„In eerste instantie wordt geprobeerd de vacature van twee dagdelen in te vullen door het gezamenlijk uitbrengen van een beroep op een predikant samen met de hervormde pastoraatsgemeente te Lelystad.” De aanstelling van de predikant is mede mogelijk geworden door een toegezegde bijdrage van de Gereformeerde Bond in het kader van de ondersteuning van kleine gemeenten.
Geref. gemeente Ede
Rond de jaarwisseling wordt in Ede een zelfstandige gereformeerde gemeente geïnstitueerd. Het initiatief voor een preekplaats in Ede werd begin 2004 genomen door de gereformeerde gemeente te Veenendaal. De diensten in Ede waren in eerste instantie bedoeld voor leden die in Veenendaal kerkten maar in Ede woonden. Sinds 2004 functioneerde Ede als een afdeling van Veenendaal. Het aantal kerkgangers is sindsdien verdubbeld, van 200 naar ruim 400.
De kerkdiensten blijven voorlopig belegd worden in de Noorderkerk (aan de Amsterdamseweg). Er wordt onderzoek gedaan of er andere mogelijkheden zijn voor permanente huisvesting. De gereformeerde gemeente Ede valt binnen de classis Barneveld. De classis heeft vrijdag ingestemd met de plannen voor de instituering.
Kerk Renesse 500 jaar
In het kader van het 500-jarige jubileum van de Jacobuskerk te Renesse zijn de inwoners van het dorp op zaterdag 23 september uitgenodigd voor een eetfeest op het terrein van de kerk. Het festijn is vooral mogelijk doordat de Stichting Horeca Renesse samen met de Ondernemersvereniging Renesse als sponsors optreden.
De Jacobuskerk is een gotische kerk, gebouwd in de zestiende eeuw. Het is niet de eerste kerk op deze plaats in Renesse. Er moet al eerder een, waarschijnlijk romaanse kapel hebben gestaan, want in de ”Tegenwoordige staat der Verenigde Nederlanden” (1753) wordt vermeld, dat in 1207 een zekere Jan van Renesse voor het hoofdaltaar van de kerk van Renesse werd begraven. Het hoofdaltaar was gewijd aan Jacobus Maior, de heilige van Santiago de Compostella.
De toren van de kerk is eigendom van de gemeente Schouwen-Duiveland en is waarschijnlijk voor 1458 gebouwd, los van de romaanse kapel. In de toren hangt namelijk een luidklok van Pieter van Dormen uit 1458. De huidige kerk is in de zestiende eeuw tegen de toren aangebouwd.
De kerk heeft een eenbeukig schip met een houten tongewelf. Achter het orgel is nog te zien dat het de bedoeling was een groot bijpassend koor aan te bouwen, maar dat is nooit gebeurd, omdat na de Reformatie een altaar niet meer nodig was. Het kleinere koor werd afgesloten van de kerk door een houten schot en voortaan als school gebruikt. Na de opening van een nieuwe school in 1970 elders in het dorp werd de restauratie van kerk en koor ter hand genomen. Bij die restauratie is een deel van een wijwaterbakje terug gevonden, dat naast de oude uitgang aan de noordzijde is ingemetseld.
Boven de preekstoel bevindt zich het orgel, dat in 1882 door de firma Oberlinger in Windesheim werd gebouwd voor de Deutsche Evangelische Gemeinde in Rotterdam. In 1938 werd het overgenomen door de hervormde gemeente van Renesse.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.