Orgelmuseum Elburg verwerft schilderij van Oude Kerk Delft
Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg heeft een schilderij van Johannes Bosboom uit circa 1855 aangekocht. Daarop is het voormalige Niehoff-orgel van de Oude Kerk in Delft te zien.
Het schilderij in krijt en aquarel werd waarschijnlijk gemaakt in 1855, een jaar voordat het Niehoff-orgel werd afgebroken. Bosboom (1817-1891) zal het werk naar leven hebben geschilderd. Dat deed hij vaker. Zo tekende hij de originele 13e-eeuwse kap van de Ridderzaal, voordat deze in 1860 werd gesloopt.
Via een Nederlandse kunsthandelaar en dankzij een gift van de stichting Vrienden van het Nationaal Orgelmuseum kon het werk van Bosboom door het orgelmuseum worden aangekocht. Het schilderij bevond zich jarenlang bij een particulier in Schotland.
De directeur van het orgelmuseum, Wilma Seijbel, noemt het werk een aanwinst voor het museum. „We hebben al een schilderij in onze collectie dat gemaakt is naar Bosboom, maar kunnen daar nu een schilderij aan toevoegen dat zeker door hem vervaardigd is. Bovendien is het bijzonder dat het verdwenen Niehoff-orgel van de Oude Kerk Delft erop staat afgebeeld. Niehoff was in de 16e eeuw een van de grootste orgelbouwers die ons land kende. We hebben in ons museum inmiddels een bescheiden collectie opgebouwd van materiaal dat met hem te maken heeft.”
In juni kreeg het orgelmuseum een 16e-eeuwse frontpijp van orgelmaker Niehoff geschonken. Die pijp is afkomstig uit het voormalige orgel van de Grote- of Bartholomeüskerk in Schoonhoven.
Bosboom werd geboren in Den Haag en specialiseerde zich in kerkinterieurs. Zijn aquarellen en schilderijen kenmerken zich door verstilde kerkinterieurs, bevolkt door figuren in 17e-eeuwse kledij. Hij was vooral geïnspireerd door de lichtval en atmosfeer in het werk van schilders als Rembrandt en Emanuel de Witte. Daarbij besteedde hij veel aandacht aan het kerkmeubilair, zoals preekstoelen en orgels.