PolitiekRDactueel
Waarom de SGP een zetel haalde in het EP | Vrijheid van onderwijs in goede handen bij CU’er Bruins

RDactueel. De wekelijkse videopodcast waar we de gesprekken van de redactievloer bij je thuisbrengen. In elke aflevering bespreken we nieuws uit de afgelopen week. Met deze week: EU-redacteur Cornelis Boon, Linda den Hollander (hoofd binnenlandredactie), en Gijsbert Bouw (adjunct-hoofdredacteur).

Redactie video
Linda den Hollander, Gijsbert Bouw & Cornelis Boon. Beeld RD.
Linda den Hollander, Gijsbert Bouw & Cornelis Boon. Beeld RD.

Vorige week donderdag stemde Nederland voor het Europees Parlement. De SGP haalde een zetel binnen, de ChristenUnie greep ernaast. Waarom deed de SGP het zo goed? En waarom haalde de CU geen zetel? Cornelis Boon analyseert de uitslagen en blikt terug op de campagnes van SGP en CU. „De SGP had veel, heel veel geld te besteden. En het was glashelder waarvoor de SGP stond. De ChristenUnie was veel minder uitgesproken.”

Linda den Hollander had onderwijs jarenlang in haar journalistieke portefeuille. Artikel 23 van de Grondwet, de vrijheid van onderwijs, staat al jaren onder druk. PVV, VVD, NSC en BBB maakten er afspraken over in het hoofdlijnenakkoord. Linda houdt de plannen tegen het licht. Juist deze week werd bekend dat oud-CU-Kamerlid Eppo Bruins namens NSC minister van Onderwijs wordt in het nieuwe kabinet. CU-leider Mirjam Bikker reageerde kribbig op die stap. Linda vindt hem van toegevoegde waarde voor de vrijheid van onderwijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer