Kerk & religieTheologische boeken

Vertaling boek Winslow over schommelingen in geestelijk leven gereed

Het geestelijk leven gaat vaak op en neer. Octavius Winslow schreef er een boek over: ”Terugval in het geestelijk leven; en hoe het weer opleeft” (uitg. De Banier). Vijf vragen aan de vertaler, Marc van Rijswijk.

Jan van 't Hul
2 April 2024 15:45Gewijzigd op 2 April 2024 16:05
Octavius Winslow (1808-1878). beeld 
Octavius Winslow (1808-1878). beeld 

Wie is Marc van Rijswijk?

„Ik woon in Barneveld, ben 24 jaar en werk als freelancevertaler in de combinatie Spaans-Nederlands. Ik heb zojuist mijn master vertalen, met Pools als studietaal, afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Volgend cursusjaar wil ik me gaan specialiseren in literair vertalen. Sinds het volgen van mijn havo-opleiding heb ik een passie voor talen ontwikkeld. Eerder heb ik de eerste vier delen van de serie Puriteinse Parels van uitgeverij De Banier uit het Engels vertaald. Ik ben lid van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.”

U bent intensief met het boek ”Terugval in het geestelijk leven” bezig geweest. Hoe kijkt u er op terug?

„Het vertalen was over het algemeen goed te doen. Winslow schrijft helder. Ik had al eens brieven van Mary Winslow gelezen, maar nog nooit iets van haar zoon. Het boek is overzichtelijk opgebouwd en helder en indringend geschreven. Het leest prettig vanwege Winslows beeldende en boeiende schrijfstijl.”

Marc van Rijswijk. beeld RD

Terugval in het geestelijk leven is geen populair onderwerp. Velen hebben het liever over groeien in het geloof. Hoe zou Winslow dit zien?

„Ik ben dan wel benieuwd wat men onder groei in het geloof verstaat. Als we daarmee bedoelen dat de gelovige voor zijn rechtvaardiging meer en meer op Jezus leert vertrouwen, dan zou Winslow het daarmee eens zijn. Maar hij laat wel duidelijk zien hoe de Geest een zondaar leidt en ontvankelijk voor Jezus maakt. In hoofdstuk 7 staat hij uitgebreid stil bij de wijze waarop God de ranken van de Wijnstok Jezus snoeit. In de laatste hoofdstukken laat hij zien dat de gelovige niet anders doet dan van God weglopen en dat God er telkens weer aan te pas moet komen om hem goed terecht te brengen en te bewaren voor de zonde. Groeien in het geloof gaat volgens Winslow dus gepaard met kennis van de eigen zwakheid en zondigheid en de voortdurende noodzaak om alles wat men mist bij Christus te zoeken. De noodzaak van een dagelijkse bekering ontbreekt naar mijn gevoel vaak als men het over groei in het geloof heeft.”

Winslow zegt dat dit boek een hulpmiddel is om de oorzaken van geestelijke achteruitgang  op te sporen. Wat is zijn remedie?

„Winslow begint met de noodzaak van zelfonderzoek. Zoals je eerst de aard van een lichaamskwaal moet vaststellen om het juiste geneesmiddel te kunnen voorschrijven, zo moet de gelovige eerst ontdekken waar het hem aan schort voordat hij er iets aan kan doen. Daarbij is het werk van de Heilige Geest onmisbaar. Die wijst niet alleen de kwaal aan, maar ook het geneesmiddel: Christus’ bloed. Hij past dat aan de ziel toe. Verder schrijft Winslow dat wat de duivel als argument gebruikt om de gelovige van het gebed af te houden –zijn ingezonken en ellendige toestand– juist een aansporing moet zijn om in het geloof tot Christus te gaan.”

In hun werken klinken ernst en eerbied door

Het is opmerkelijk dat er de laatste jaren zo veel belangstelling is voor de boeken van Mary en Octavius Winslow. Enig idee hoe dat komt?

„Ik denk dat dat onder andere komt door hun schrijfstijl: ze gebruiken bloemrijke en heldere taal, die getuigt van een gedegen kennis van Gods Woord en andere christelijke geschriften. Het is ook het bevindelijke en gereformeerde karakter van hun boeken dat zo aanspreekt. In hun werken klinken ernst en eerbied door. Ze hebben aandacht voor de zwakke gelovigen en bevatten een heldere beschrijving van de heilsorde.”

vertaler Marc van Rijswijk over het boek ”Terugval in het geestelijk leven; en hoe het weer opleeft” van Octavius Winslow

Meer over
Kerkgeschiedenis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer