Buitenland
Voorverkiezingen in thuisstaat Trump-uitdager Nikki Haley

In de Amerikaanse staat South Carolina worden voorverkiezingen gehouden voor de Republikeinse Partij. Kandidate Nikki Haley was er jarenlang gouverneur, maar lijkt toch af te stevenen op een nieuwe nederlaag. Oud-president Donald Trump gaat er ruim aan kop in de peilingen.

ANP

De voormalige topdiplomate eindigde eerder ook al achter Trump bij voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire. Toen de oud-president in Nevada niet op het stembiljet stond bij een voorverkiezing, kozen meer kiezers voor de optie „geen van deze kandidaten” dan voor zijn rivaal Haley. Andere prominente kandidaten hebben zich al teruggetrokken uit de voorverkiezingen.

Bij voorverkiezingen kunnen kiezers meebeslissen over wie de officiële presidentskandidaat van een politieke partij wordt. De stembussen in South Carolina openen om 07.00 uur plaatselijke tijd en sluiten om 19.00 uur. Het is in Nederland dan 01.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag. Amerikaanse media komen daarna met voorspellingen over de verwachte winnaar.

Een nieuwe nederlaag zou de druk op Haley verhogen om haar campagne te stoppen. Ze heeft zelf al duidelijk gemaakt dat ze ook bij verlies verder wil. Komende maand staat Super Tuesday op de agenda en dan wordt in veel staten gestemd. Volgens de oud-gouverneur moet worden voorkomen dat Amerikanen straks worden geconfronteerd met een „Sovjet-achtige verkiezing met maar één kandidaat die 99 procent van de stemmen krijgt”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer