Buitenland
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken „niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd”. Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

ANP

Neruda won als dichter in 1971 de Nobelprijs voor de Literatuur en in 1953 de Stalinprijs van de Sovjet-Unie. Begin jaren zeventig was hij ook adviseur en vriend van de socialistische Chileense president Salvador Allende (1908-1973). Die werd in september 1973 door het leger onder leiding van generaal Augusto Pinochet (1915-2006) afgezet in een staatsgreep.

Neruda leed in die dagen aan prostaatkanker en was er enige tijd voor opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed twaalf dagen na de staatsgreep. Volgens onder anderen familieleden was hij waarschijnlijk vergiftigd tijdens een behandeling in opdracht van de nieuwe machthebbers. Later hebben Chileense en internationale onderzoekers deze conclusie niet zo expliciet getrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer