Binnenland
Levenslang voor liquidatie in cold case Robert Sengers

De rechtbank in Breda heeft dinsdag conform de eis van het Openbaar Ministerie een levenslange celstraf opgelegd aan de 62-jarige Johan S. De man is veroordeeld voor de liquidatie van de Eindhovense crimineel Robert Sengers in 2004 in het Brabantse Esbeek. DNA-bewijs werd pas 15 jaar later gevonden, nadat de cold case was heropend.

ANP

Sengers werd op 8 september 2004 in zijn auto met meerdere kogels doodgeschoten op een parkeerplaats bij een restaurant in Esbeek. „Een kille, meedogenloze moord”, aldus de rechtbank. Sengers was bij de politie bekend om drugshandel. Hij zou zijn gewaarschuwd dat zijn naam op een dodenlijst stond.

De ex-vriendin van de verdachte verklaarde dat S. haar trots had verteld over een moord „ergens bij een restaurant in een bosrijke omgeving, waarbij een scooter is gebruikt”. Na de moord zagen getuigen de dader wegrijden op een scooter. Die werd een paar dagen later in de buurt teruggevonden. Op de handvatten zaten schotresten en DNA.

Er volgden verschillende onderzoeken naar de DNA-sporen. Eerder leverde dat niets bruikbaars op, maar door verbeterde technieken bij het Nederlands Forensisch Instituut kwam er in 2019 toch een match met S. Voor de rechtbank is er geen twijfel over dat hij degene is die de moord pleegde.

S. werd eerder al veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op xtc-maker Mohamed Yaacoubi in 2002. De rechtbank moest daar rekening mee houden, wat inhield dat ze een celstraf van maximaal twee jaar kon opleggen of een levenslange gevangenisstraf. Ze koos voor het laatste. Daarin speelde mee dat S. geen enkele vorm van medeleven of spijt betuigde.

S. wilde in de rechtszaal ook niets verklaren. Zijn advocaten vonden dat hij moest worden vrijgesproken. De verklaring van de ex-partner zou onbetrouwbaar zijn en het sporenonderzoek zou ook niet geschikt zijn als bewijs.

De rechtbank ziet de moord als een afrekening in het criminele milieu. „Het lijkt er misschien op alsof dit minder erg is, maar Robert Sengers was ook een mens. Het mag dan zo zijn dat hij actief was in het criminele drugsmilieu, dat rechtvaardigt deze moord op geen enkele manier.”

Sengers woonde in Neerpelt (België) in de villawijk waar ook de vermoorde criminelen Sam Klepper, John Mieremet en Marco Eijk woonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer