Buitenland
Europese Commissie: herstel Poolse rechtstaat kost tijd

Polen heeft nog veel werk te doen voor het herstel van de rechtstaat. Dat zei eurocommissaris Vera Jourova (Europese waarden) in Brussel, in reactie op een actieplan dat de nieuwe Poolse regering dinsdag heeft gepresenteerd aan de EU-ministers van Europese Zaken en aan de Europese Commissie.

ANP

Jourova noemde de voortgang van Polen „constructief”, maar benadrukte dat de Europese Commissie volgens de regels werkt en dat het niet voldoende is om een plan voor te leggen. Polen zal uiteindelijk beoordeeld worden op het daadwerkelijk doorvoeren van de plannen. Het herstel van de rechtstaat is nog niet zo gemakkelijk na jaren van politieke benoemingen van rechters en hoge magistraten.

Wel heeft de nieuwe Poolse regering, die half december werd geïnstalleerd, binnen een paar weken al een paar belangrijke beslissingen genomen, benadrukt Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie). Zo gaat Polen het in 2017 opgerichte Europees Openbaar Ministerie erkennen, dat daders opspoort van strafbare feiten die de financiële belangen van de Unie schaden. Ook heeft de nieuwe Poolse regering besloten de functies van minister van Justitie en van procureur-generaal door verschillende mensen te laten uitoefenen. Verder heeft de Poolse regering verklaard de uitspraken van het EU-hof en van het Europese mensenrechtenhof te zullen respecteren.

Polen wil zo snel mogelijk af van de gehate Artikel 7- procedure, waarbij het land door de EU wordt gestraft voor gebreken in de rechtstaat. Daardoor loopt Polen nu ook EU-subsidies mis. Het liefst wil het zelfs binnen een paar maanden deze procedure afsluiten, terwijl België nog de voorzitter is van de EU-landen. Daarna kunnen de gesprekken hierover ingewikkeld worden, omdat Hongarije dan de EU-voorzitter wordt. De procedure tegen Polen werd in 2017 begonnen. Tegen Hongarije loopt ook een Artikel 7-procedure.

Eurocommissaris Reynders heeft een analyse van het Poolse rapport beloofd en denkt dat de commissie „binnen enkele weken” meer kan zeggen over de EU-subsidies en de Poolse vorderingen met de rechtstaat. Mogelijk kunnen dan al enige Poolse subsidies worden uitgekeerd, maar voor het opheffen van de gehele Artikel 7-procedure is er meer nodig. Het Poolse actieplan „is een stap in de goede richting”, tempert Reynders de Poolse verwachtingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer