Economie
Wederopbouw Oekraïne kost volgens Wereldbank bijna half biljoen

De kosten voor de wederopbouw van Oekraïne door de oorlog met Rusland worden nu geschat op minstens 486 miljard dollar, omgerekend 453 miljard euro, voor de komende tien jaar. Dat meldt de Wereldbank in een nieuw rapport, waarbij werd samengewerkt met de Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Oekraïense overheid.

ANP

In het rapport is gekeken naar de periode sinds de Russische invasie op 24 februari 2022 tot en met 31 december 2023. Een jaar geleden werden de kosten voor wederopbouw nog geschat op 411 miljard dollar. De vertegenwoordiger van de Wereldbank voor Oost-Europa spreekt van een „onvoorstelbaar groot bedrag”.

De grootste fysieke schadepost ligt bij flatgebouwen en woningen die beschadigd of verwoest zijn door het oorlogsgeweld. Maar ook schade aan infrastructuur zoals wegen, bruggen en energienetwerken kost veel geld, net als schade aan industrie en landbouw. Verder zijn er forse kosten voor het opruimen van puin en het verlies van inkomen en handel.

Volgens het rapport zijn ongeveer 2 miljoen woningen en appartementen beschadigd of verwoest. Daarnaast is er schade bij ongeveer 8400 kilometer aan snelwegen en kleinere wegen, aan meer dan tweehonderd treinstations en bijna driehonderd bruggen.

Ook zijn er naar schatting 5,9 miljoen Oekraïners gevlucht naar landen van de Europese Unie en zijn 3,7 miljoen mensen binnen Oekraïne zelf op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer