Binnenland
Bedrijf beboet voor fataal arbeidsongeval met omgezaagde boom

Het Openbaar Ministerie heeft een horecabedrijf uit Voorthuizen een boete van 37.500 euro opgelegd in de nasleep van een dodelijk arbeidsongeval, drie jaar geleden. Een 28-jarige werknemer van het bedrijf kreeg toen tijdens werkzaamheden in het bos een omgezaagde boom op zijn hoofd en overleed ter plaatse. Volgens het OM heeft het bedrijf de veiligheid en het welzijn van de man onvoldoende in acht genomen.

ANP

Het ongeval gebeurde op 13 januari 2021, toen Nederland door de coronacrisis in lockdown zat en de evenementen- en horecasector zo goed als stillagen. Om die reden zette het bedrijf in de evenementen-, catering- en horecabranche zijn personeel in voor andere werkzaamheden. Zo waren meerdere werknemers op de bewuste 13 januari bezig met het verzamelen en versnipperen van takken en het omzagen van dode bomen in een stuk bos in het Gelderse Lunteren.

Volgens het OM heeft het bedrijf uit Voorthuizen het horecapersoneel daarbij onvoldoende uitleg gegeven over de te verrichten werkzaamheden en risico’s. Ook werden de betrokken werknemers niet ondersteund door bosmedewerkers. De omgeving van de omvallende boom die het 28-jarige slachtoffer fataal werd, was bovendien niet afgezet. De medewerker die de boom omzaagde heeft dat wel aangekondigd door te roepen, maar die roep is niet door iedereen gehoord of begrepen, aldus justitie, die het bedrijf verwijt zich niet te hebben gehouden aan de Arbeidsomstandighedenwet. „Als gevolg daarvan is er een dodelijk slachtoffer gevallen.”

Het OM gaat de bestuurder van de onderneming niet vervolgen. Volgens justitie is de veiligheid in het bedrijf inmiddels op orde. Ook heeft de organisatie na het ongeval „verantwoordelijkheid” genomen, door bijvoorbeeld te zorgen dat de in het buitenland wonende nabestaanden van het slachtoffer op een goede manier afscheid van hun dierbare konden nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer