Binnenland
Noord-Hollandse bestuurders tonen begrip voor boerenprotest

Gedeputeerden van de provincie Noord-Holland tonen begrip voor de noodkreet die boeren hebben geuit tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis in Haarlem. Landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) en zijn collega Rosan Kocken (natuur, landschap en waterkwaliteit, GroenLinks) namen daar een pamflet met tien eisen in ontvangst.

ANP

Kocken wees op de politieke afstand tussen GroenLinks en de BBB, maar onderschreef „volledig de wens voor een toekomstbestendige landbouw. Maar de natuur vraagt dingen van ons, daar moeten we een balans in vinden. Heel goed dat we met elkaar in gesprek zijn. Ik begrijp de urgentie.”

Beemsterboer vond het „indrukwekkend” de naar schatting ruim 120 trekkers aan te zien komen rijden. „De frustratie is voelbaar en die begrijp ik ook.” Hij roemde de „keurig” verlopen actie. „Daarmee oogst je respect.”

De BBB-gedeputeerde zei de onzekerheid rond stikstof, PAS-melders en mestverwerking te begrijpen. „Ontzettend veel zaken liggen bij Europa en de landelijke overheid. Daar weten we zaken te agenderen, maar dat kan veel tijd vergen. Maar wij werken als provincie ook aan mogelijke oplossingen door het uitblijven van landelijk beleid.” Hij kreeg applaus toen hij beloofde de zorgen van de boeren en hun belangenorganisaties over te brengen naar de landelijke politiek en Europa.

Zijn collega Kocken benadrukte de noodzaak van „fatsoenlijke betaling” voor natuurbeheer door boeren. „Zo komen we snel bij elkaar. Als jij iets levert waar de maatschappij om vraagt, dan moet je daarvoor worden betaald. Ik denk dat we een heel eind moeten kunnen komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer