Buitenland
Israëlische minister wil vertrek UNRWA-baas na ontdekking tunnel

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz wil dat het hoofd van UNRWA opstapt. Aanleiding is de bekendmaking door het Israëlische leger zaterdag dat het een tunnelnetwerk van Hamas heeft ontdekt dat deels onder het hoofdkwartier van de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen loopt. Volgens het leger had Hamas ook toegang tot het complex in Gaza-Stad. De ontdekking wijst op de „diepe betrokkenheid” van de VN-organisatie met Hamas, schrijft Katz op X.

ANP

Commissaris-generaal van UNRWA Philippe Lazzarini zei zaterdag dat zijn organisatie het kantoor enkele dagen na het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas heeft verlaten en niet op de hoogte was van tunnels onder het complex. Katz noemt dat „niet alleen absurd, maar een belediging van het gezond verstand”. Het vertrek van de topman is daarom „noodzakelijk”, schrijft hij.

De Israëli’s beweren dat het tunnelnetwerk van zo’n 700 meter gebruikt werd door de inlichtingendienst van Hamas. Ze zouden onder meer een kantoorruimte hebben aangetroffen, met stalen kluizen die waren geopend en geleegd. In het VN-complex zelf zouden ze documenten en een voorraad wapens van Hamas hebben gevonden.

Vorige maand beschuldigde Israël twaalf medewerkers van UNRWA ervan betrokken te zijn geweest bij de aanval van Hamas op Israël, op 7 oktober. Ook toen riep Katz Lazzarini op te vertrekken. Veel landen hebben na die beschuldiging hun financiering van de VN-organisatie stilgelegd. Ook Nederland besloot de hulp te onderbreken. UNRWA, dat uiterst belangrijk is voor de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook, telt duizenden medewerkers. De organisatie heeft aangekondigd de beschuldigingen tegen de medewerkers te onderzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer