Binnenland
Hoog Catharijne komt met zwarte lijst tegen overlastgevers

Ondernemers in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne voeren vanaf maandag een collectief winkelverbod in voor winkeldieven en overlastgevers die zich veelvuldig misdragen. De personen komen voortaan op een zwarte lijst te staan. De verschillende ondernemingen in het winkelcentrum kunnen vervolgens foto’s en gegevens van deze personen delen met elkaar. Daarvoor hebben zij een vergunning gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

ANP

Door de nieuwe maatregel kunnen mensen die veelvuldig worden gepakt voor diefstal in een bepaalde winkel, ook niet langer andere winkels in Hoog Catharijne binnenlopen. Doen zij dat toch, dan is er sprake van huisvredebreuk wat strafbaar is, stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Besluit een overlastgever met een vermelding op de zwarte lijst toch een winkel te betreden, dan riskeert hij volgens het CCV een geldboete of een gevangenisstraf.

Het Platfrom Veilig Ondernemen (PVO) van het CCV ondersteunt ondernemers bij het maken van een protocol waarmee wordt voldaan aan de privacyregels voor het verkrijgen van een vergunning. Dat platform bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf sinds begin dit jaar al aanvragen te hebben gekregen van twintig winkelgebieden.

PVO-specialist gebiedsgerichte criminaliteit Martijn Wildeboer kan nog niet zeggen op hoeveel winkels deze aanvragen betrekking hebben. Eigenaars of ondernemingsverenigingen uit een winkelgebied doen vaak de aanvraag, daarna wordt gekeken hoeveel ondernemingen zich willen aansluiten, legt hij uit. „En als zij zien dat de aanpak succesvol is, kunnen ondernemers later alsnog besluiten mee te doen.” Volgens Wildeboer doen in Hoog Catharijne op dit moment zestig ondernemers mee.

„Winkeliers moeten elkaar kunnen waarschuwen”, zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. „Jij kunt als drogist de dief die jij al twee keer hebt betrapt wel weren uit jouw winkel, maar je wilt natuurlijk niet dat diezelfde dief het dan bij een collega-ondernemer probeert.”

Brancheorganisatie INretail pleitte begin dit jaar al voor strenger landelijk overheidsbeleid tegen winkeldiefstal. De winkeliersvereniging reageerde daarmee op het nieuws dat Jumbo jaarlijks inmiddels ruim 100 miljoen euro kwijt is door dat vergrijp, wat neerkomt op zo’n 1 procent van de omzet. INretail schatte toen in, op basis van eerder onderzoek, dat de schade voor de hele retailsector richting de 2 miljard euro gaat. Verder werd er in 2023 tot en met november ruim 41.000 keer aangifte gedaan, het hoogste aantal sinds 2014.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer