Binnenland
Lezingen CIDI en hogeschool beginnen na kritiek op uitstel

De Hogeschool Utrecht en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) beginnen maandag aan een reeks lezingen over de Holocaust en antisemitisme, nadat die eerder was uitgesteld. Volgens de hogeschool en het CIDI omdat er zorgen waren over de veiligheid van sprekers.

ANP

De hogeschool wil om veiligheidsredenen niets zeggen over beveiligingsmaatregelen rond de lezing. De instelling wil ook niet zeggen hoeveel mensen zich hebben aangemeld om de lezing bij te wonen.

De lezingenreeks zou eigenlijk op 7 februari beginnen, maar eind januari lieten de hogeschool en het CIDI weten dat de beveiliging meer aandacht vroeg. De veiligheid van sprekers zou niet te garanderen zijn en die conclusie werd getrokken op basis van „binnengekomen berichten”.

De Telegraaf citeerde iets daarvoor echter een woordvoerder van de hogeschool die zei dat er meer tijd nodig was om de Hamasaanval van 7 oktober „in een breder perspectief te plaatsen, met ruimte voor uiteenlopende meningen en overtuigingen”. Dat besluit leidde tot kritiek, onder meer van Nederlandse politici zoals Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) die vonden dat de lezingen gewoon moesten doorgaan.

De pro-Palestijnse protestbeweging New Neighbours Utrecht liet weten te hebben geklaagd over samenwerking van de hogeschool met het CIDI, maar geen enkel bezwaar te hebben tegen lezingen over de Holocaust.

Uiteindelijk werd besloten om de lezing van 7 februari te verplaatsen naar achteraan de reeks en de serie te laten beginnen op 12 februari met de geplande inhoud en spreker van die avond. CIDI-directeur Naomi Mestrum zei eind januari dat de verplaatsing de hogeschool en gemeente meer tijd zou geven „om de reeks dusdanig te organiseren dat iedereen zich veilig voelt”.

De zeven lezingen in februari en maart worden gehouden op het Utrecht Science Park tussen 19.00 en 20.30 uur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer