Binnenland
Branchevereniging producenten in gesprek na rapport-Van Rijn

De Vereniging van Nederlandse Content Producenten (NCP), de branchevereniging voor onafhankelijke tv- en filmproducenten, gaat met haar leden in gesprek over de conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de Commissie-Van Rijn. Dat laat adjunct-directeur van NCP Jaap Visser vrijdag weten. Onder andere EndemolShine Nederland, Medialane, ITV Studios Nederland en Tuvalu zijn lid van de NCP.

ANP

De commissie concludeerde dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de publieke omroep. Veel programma’s, ook van de NPO, worden door externe producenten gemaakt die ook aangesloten zijn bij de NCP. „Ik denk dat de schrik er goed in zit”, zegt Visser over het rapport. „Wij voelen als branchevereniging verantwoordelijk. We hebben onszelf afgevraagd, wat moeten we als organisatie doen, en wat moeten we in gezamenlijkheid oppakken. Daar gaan we de komende weken over praten.”

Naar aanleiding van het rapport is er volgende week een bijeenkomst met de leden „om te kijken wat we nog meer kunnen doen”. De vereniging heeft contact met de NPO via het Mediapact Respectvol Samenwerken, zegt Visser. Dat is ondertekend door RTL, Talpa Network, de NPO, mediabedrijven EMG en NEP en dus de NCP. Het pact kwam tot stand na de misstanden achter de schermen bij het programma The Voice of Holland.

Welke stappen genomen worden de komende tijd is volgens Visser nog niet precies te zeggen. „Het rapport is net uit, volgende week hebben we onze eerste bijeenkomst.” Wel denkt hij dat sowieso naar de „code of conduct” gekeken gaat worden, de al eerder opgestelde gedragscode. „De ‘code of conduct’ is misschien niet specifiek genoeg op dit vlak. Die gaan we tegen het licht houden, die kan nog steviger en concreter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer