Binnenland
Friesland komt De Jonge tegemoet met 3000 woningen extra

De provincie Friesland moet in de komende jaren 3000 extra woningen bouwen, bovenop de 17.700 woningen die al zijn afgesproken in de zogeheten woondeals. Friesland zegt „onder voorwaarden” akkoord te gaan met dit verzoek van demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Op basis van recente prognoses heeft De Jonge het totale aantal woningen dat tussen 2022 en 2030 in Nederland moet worden gebouwd opnieuw verhoogd, van 936.000 naar 981.000. In eerste instantie was dit ruim 917.000.

ANP

De minister overlegt met provincies en regio’s over hoe deze 45.000 extra woningen worden verdeeld. Friesland heeft het verzoek gekregen om de woningbouwopgave met 3000 huizen te verhogen. „We begrijpen de wens van de minister, maar wijzen er wel op dat de realisatie in het huidige tempo een uitdaging zal zijn”, zegt gedeputeerde Sijbe Knol (wonen). Friesland ligt volgens Knol wel op schema, met 4000 gebouwde woningen in de afgelopen twee jaar. „Maar de stijgende kosten in de bouw en de hogere rente, in combinatie met de druk op het gemeentelijk apparaat, baren wel zorgen.”

De Friese gedeputeerde heeft De Jonge laten weten dat hij zelf met de gemeenten wil bespreken hoe de 3000 extra woningen verdeeld worden. De provincie heeft liever geen grootschalige woningbouwlocaties. Friesland vraagt de minister om „specifieke maatregelen” om woningcorporaties in financieel opzicht te helpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer