Economie
De Volksbank ziet winst ruimschoots verdubbelen door hogere rente

De Volksbank, het moederbedrijf van ASN Bank, SNS, BLG Wonen en RegioBank, heeft in 2023 de winst meer dan verdubbeld, met name dankzij de gestegen rentetarieven. Daardoor kon de in 2013 genationaliseerde bank hogere marges maken op bijvoorbeeld spaargeld. De nettowinst ging met 240 miljoen euro omhoog tot 431 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder.

ANP

De Volksbank spreekt dan ook van „een gunstige rente-omgeving”. De totale baten van de in Utrecht gevestigde bank stegen met 47 procent tot ruim 1,4 miljard euro. De Volksbank wil de Nederlandse staat, als enige aandeelhouder, een dividend betalen van 164 miljoen euro over 2023. Dat was nog 90 miljoen euro een jaar daarvoor.

In december werd nog bekend dat topman Martijn Gribnau in april vertrekt bij de Volksbank. De in 2020 aangestelde directeur besloot af te zien van een tweede termijn.

In een toelichting zegt Gribnau dat de Volksbank „uitstekende financiële resultaten” heeft behaald. Wel zag de bank de operationele kosten stijgen door onder meer hogere lonen, een toename van het aantal werknemers en initiatieven rond naleving van regelgeving voor banken, klantintegriteit en IT.

In augustus werd nog bekend dat de Volksbank niet genoeg deed om de risico’s van witwassen en financieren van terrorisme tegen te gaan. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft toen ook aangekondigd een boete te willen opleggen. DNB gaf de Volksbank daarbij tot 1 april de tijd om zijn procedures te verbeteren.

Volgens de Volksbank zijn daarop „de inspanningen om de vastgestelde tekortkomingen te verhelpen aanzienlijk opgevoerd”. De bank verwacht te voldoen aan de eisen van DNB per 1 april op het gebied van risicoanalyse.

Gribnau zegt tegen het ANP dat het wel aan DNB is om te beoordelen of die inspanningen voldoende zijn. Over de hoogte van een eventuele boete kan hij niets zeggen. De topman zegt verder ervan „overtuigd” te zijn dat er goede kandidaten worden gevonden om hem op te volgen als bestuursvoorzitter van de Volksbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer