Binnenland
Waterkering die Antwerpen droog moet houden goedgekeurd in Delft

Een nieuw te bouwen waterkering die Antwerpen moet beschermen tegen overstromingen, heeft belangrijke testen doorstaan bij onderzoeksinstituut Deltares in Delft. In de zogeheten Deltagoot, een 300 meter lange onderzoeksfaciliteit, werd een stuk van de waterkering blootgesteld aan de krachten van grote golven en van een blok van honderden kilo’s, dat er tegenaan werd geslingerd.

ANP

„Het sluitstuk van de testen was de golftest waarbij golven vergelijkbaar met een noordwesterstorm op de Schelde werden gelanceerd richting de waterkeringsmuur”, meldt Deltares. Ook werd bijvoorbeeld gemeten hoeveel water langs afdichtende rubbers sijpelde. „De kering presteerde op alle punten goed”, was de conclusie.

De waterkering moet over een lengte van 842 meter langs de oevers van de Schelde worden geplaatst in de Vlaamse havenstad. Hij vervangt daar de oude kaaimuren, die op sommige plekken meer dan een eeuw oud zijn. De nieuwe kering bestaat uit delen die als er niks aan de hand is in de kade zijn weggewerkt. Bij stormtij komen ze automatisch omhoog en houden ze dus het water tegen. „Zo blijft het uitzicht op de Schelde gevrijwaard en de openbare ruimte toegankelijk”, leggen Deltares en de initiatiefnemers uit. Het is volgens hen de langste zelfsluitende waterkering ter wereld.

Volgens de planning moet de nieuwe waterkering in 2028 klaar zijn. Die is 90 centimeter hoger dan de huidige kademuur en daarmee klaar voor een behoorlijke stijging van het waterpeil als gevolg van klimaatverandering. De Vlaamse dienst die waterwegen beheert, noemt het doorstaan van de testen in Delft „een belangrijke mijlpaal” voor het project.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer