Binnenland
Voorzitter Vewin: drinkwater moet prioriteit krijgen

Drinkwater moet „echt prioriteit” krijgen in Nederland, vindt Pieter Litjens. De voorzitter van Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland, zegt in De Telegraaf dat de overheid nu niet haar verantwoordelijkheid neemt, waardoor drinkwaterbedrijven „met lege handen” komen te staan.

ANP

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) luidde onlangs de noodklok over een dreigend tekort aan drinkwater. Volgens Litjens zijn drinkwaterbedrijven hier goed op voorbereid en weten ze wat nodig is om een tekort te voorkomen. „Zij kijken ver vooruit, plannen voor de lange termijn en investeren in pompstations en leidingen, die tientallen jaren meegaan.” Maar de overheid laat de drinkwaterbedrijven volgens hem „in de kou” staan. „Drinkwaterbedrijven lopen meer en meer vast in stroperige juridische en bestuurlijke vergunningenprocedures. Deze duren steeds langer, knopen worden te laat of helemaal niet doorgehakt.”

In zijn ingezonden stuk schrijft Litjens dat er voldoende water in de Nederlandse grond zit, maar dat de belangen van drinkwater, landbouw, natuur en wonen soms botsen. Hij benadrukt het belang van gezond drinkwater en pleit er dan ook voor dat de minister waar nodig actief ingrijpt. „Ons land is vol en keuzes zijn lastig, maar drinkwater, een eerste levensbehoefte, moet echt prioriteit krijgen”, aldus Litjens in De Telegraaf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer