BinnenlandOpenbaar vervoer

Buslijnen komende tijd ‘onbetrouwbaar’

Het busvervoer zit in veel regio’s in de problemen. De sector kampt onder meer met personeelstekort, waardoor bussen geregeld uitvallen. Ook leerlingen van de Pieter Zandt in Kampen ervaren daar de gevolgen van.

Methan Vonk
7 February 2024 10:58Gewijzigd op 7 February 2024 11:09
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

De concessie IJssel-Vecht is een van de probleemgebieden. Onder deze concessie, een afgebakend gebied waar één OV-bedrijf het busvervoer regelt, vallen onder andere Arnhem, Zwolle en Lelystad.

De reformatorische Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen bevindt zich ook in het probleemgebied. „Ik hoorde leerlingen klagen dat er in plaats van twee bussen, opeens één bus stopte bij hun bushalte”, zegt Jelle de Boer, directeur diensten bij de school. Vooral de leerlingen uit Genemuiden komen door het uitvallen van bussen te laat in de les. Zij kunnen niet met de vaste buslijnen van de Pieter Zandt op school komen, die wel betrouwbaar zijn volgens De Boer.

Storingen

Dit leidt ertoe dat deze leerlingen via de reguliere buslijnen moeten reizen. Bij deze bussen gaat het vaak mis. Dat komt volgens De Boer onder andere doordat er nu elektrische bussen rijden. „De provincie wil dat alle busmaatschappijen overgaan op elektrische bussen, maar dit veroorzaakt wel problemen”, vertelt De Boer. Hij benoemt dat technische storingen minder snel zijn opgelost bij deze voertuigen vergeleken met bussen die rijden op brandstof.

Dat de elektrische bussen moeilijkheden kunnen veroorzaken, beaamt woordvoerder Jasper Vermeer van busmaatschappij EBS. Sinds december is deze maatschappij verantwoordelijk voor de concessie IJssel-Vecht. Hij zegt dat je met e-bussen moeilijk op het laatste moment aanpassingen kunt maken in de rijschema’s. „Waar een dieselbus elk moment kan worden ingezet, moeten e-bussen op bepaalde tijden aan de stekker. En als het ’s winters koud is gaan de accu’s eerder leeg.”

Ziekteverzuim

Toch ziet hij de e-bussen niet als de enige boosdoener. Het bussenprobleem is volgens hem vooral te wijten aan het grote personeelstekort. „Ondanks de vele inspanningen van EBS om personeel te werven, is er een nijpend tekort aan buschauffeurs. Daarbij is het ziekteverzuim een stuk hoger dan we hadden voorzien”, zegt Vermeer. Dit deed de busmaatschappij besluiten om binnenkort in het hele gebied het aantal rijdende bussen te verminderen. Hoeveel precies geeft Vermeer niet prijs. Wel is bekend dat de nieuwe buslijn tussen Urk en Kampen (lijn 215) vervalt. „Op die manier rijden er minder bussen, maar de bussen dié er rijden zullen betrouwbaar zijn.”

De nieuwe dienstregeling wordt 14 april ingevoerd. „Voor deze tijd zullen de buslijnen niet heel betrouwbaar zijn en kan er zo nu en dan een bus uitvallen. Mijn tip aan leerlingen is om de avond voor je busreis op de reisplanner te checken of je bus wel of niet vervalt. Dan is het bijna zeker dat je de komende ochtend niet voor verrassingen staat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer