Binnenland
Waakhond: toezicht op inlichtingendiensten politie schiet tekort

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD houden onvoldoende toezicht op afdelingen van de politie en de Koninklijke Marechaussee die ook inlichtingenwerk doen, stelt toezichthouder CTIVD in een rapport. Dat terwijl het wettelijk zo geregeld is dat deze afdelingen hun inlichtingenwerk alleen mogen verrichten onder begeleiding van een van de inlichtingendiensten. Bovendien zijn bij de waakhond drie gevallen bekend waarin inlichtingenafdelingen van de politie in strijd met de wet onderzoeken hebben gedaan naar bepaalde bevolkingsgroepen.

ANP

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft de inlichtingenafdelingen van de politie vooral in de gaten gehouden door te reageren op hun jaarplannen en de evaluatie daarvan. De inlichtingendienst moet preciezer in het oog houden wat de afdelingen van de politie doen, vindt de waakhond. Daarnaast is het voor de CTIVD moeilijk om te controleren hoe de AIVD de inlichtingenafdelingen van de politie aanstuurt.

De toezichthouder geeft weinig details vrij over de drie onderzoeken naar bepaalde gemeenschappen die „onrechtmatig” zouden zijn. Het zou hier gaan om bevolkingsgroepen „bijvoorbeeld gebaseerd op etniciteit of beroepsgroep”, die zijn onderzocht „met een ondeugdelijke motivering, gebrekkige vastlegging en zonder degelijke afstemming met de AIVD”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer