Binnenland
Topgebruiker van ondergrondse marktplaats krijgt 4 jaar cel

Een 33-jarige man uit Barendrecht moet vier jaar de gevangenis in, omdat hij een belangrijke gebruiker van een ondergrondse onlinemarktplaats was. Hij kocht er programma’s met gestolen gebruikersnamen, wachtwoorden en digitale ‘vingerafdrukken’ van nietsvermoedende mensen. Vervolgens probeerde hij in te breken in hun computers. Dat lukte in twee gevallen. Die mensen raakten in totaal 93.700 euro kwijt.

ANP

De man was in juli vorig jaar opgepakt. Hij had een account op Genesis Market. Dat handelsplatform voor criminelen was vorig jaar door de Amerikaanse FBI uit de lucht gehaald met ‘Operatie Cookie-Monster’. Op de site heeft hij zeker 1885 verzamelingen van gestolen gegevens gekocht. Ook had hij speciale software en bijna 100.000 e-mailadressen klaarstaan, waarmee hij phishingmails kon versturen.

Vermoedelijk was hij de belangrijkste Nederlandse gebruiker van de criminele dienst, en misschien zelfs een van de tien grootste gebruikers wereldwijd.

Dat de man zo veel gegevens kocht, kan volgens de rechtbank „bijna niet met een goede bedoeling worden gedaan. Daarvoor zijn die gegevens te privé en daarmee niet bestemd voor gebruik door anderen.” Hij hield geen rekening „met de eigendommen en privacy van zijn slachtoffers”, stellen de rechters ook. Ze nemen het hem ook kwalijk dat hij zich had aangesloten bij Genesis Market vlak nadat hij een gevangenisstraf had uitgezeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer