Politiek
NSC lijkt te twijfelen aan rechts kabinet

NSC-voorman Pieter Omtzigt lijkt te twijfelen aan de mogelijkheid om een kabinet te vormen met PVV, VVD en BBB.

Redactie politiek
NSC-voorman Pieter Omtzigt. beeld ANP Robin Lonkhuysen
NSC-voorman Pieter Omtzigt. beeld ANP Robin Lonkhuysen

Na een geheim formatieoverleg op het ministerie van Justitie, waar informateur Ronald Plasterk niet aanwezig was, sloeg PVV-voorman Geert Wilders maandag een opvallend constructieve toon aan. Via X liet hij weten dat de inzet van de partijen die nu onderhandelen „echt moet zijn om er samen uit te komen. Dat moet ook echt lukken. Omdat dat het beste is voor Nederland!”

VVD-leider Dilan Yeşilgöz reageerde daarop met een opgestoken duimpje en voegde daaraan toe: „Sluit ik me helemaal bij aan.” Ook BBB-leider Caroline van der Plas reageerde: „Zo staat BBB er ook in.”

Opmerkelijk was dat vanuit NSC niemand reageerde. De Telegraaf meldt op basis van Haagse bronnen dat Omtzigt „grote terugtrekkende bewegingen” maakt. Volgens De Telegraaf „hakt hij maar geen knopen door en blijft hij steeds maar nieuwe vragen opwerpen”.

Naar verluidt verliepen de gesprekken onder leiding van informateur Plasterk de afgelopen weken stroef. Grote punten van discussie waren de financiën en de migratie. Om de gesprekken vlot te trekken, besloten de onderhandelaars een gesprek te organiseren zonder informateur en zonder secondanten. Dat gesprek vond maandag op het ministerie van Justitie, het departement waar VVD-leider Yeşilgöz de scepter zwaait.

Dreigementen

De afgelopen dagen bleek dat de verhoudingen niet altijd even goed zijn. Pieter Omtzigt richtte zich via X tot Caroline van der Plas. Hij wilde dat zij afstand zou nemen van een video van Mark van den Oever, leider van de protestgroep Farmers Defence Force. De NSC-voorman zag in de video verkapte dreigementen aan het adres van NSC-Kamerlid Harm Holman en landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie). Van der Plas weigerde dat.

De tijd voor deze formatieronde begint te dringen. De Tweede Kamer wil volgende week over het verslag van Plasterk debatteren. VVD-leider Yeşilgöz heeft deze week weinig tijd omdat de Tweede Kamer deze week de begroting van het ministerie van Justitie behandelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer