Binnenland
Scholieren moeten volgens CPB beter kijken naar arbeidsmarkt

Scholieren kiezen volgens het Centraal Planbureau (CPB) hun studie veelal niet om de latere baankansen en startsalarissen. „Als gekeken wordt naar alle studierichtingen blijkt dat het aantal inschrijvingen niet samenhangt met het arbeidsmarktperspectief”, meldt het bureau op basis van nieuw onderzoek.

ANP

Een „tekenend” voorbeeld vindt het CPB de wetenschappelijke economische opleidingen. „Het aantal inschrijvingen in die studierichting is de afgelopen jaren licht gestegen, terwijl het perspectief op de arbeidsmarkt voor afgestudeerden in economische richtingen al langere tijd daalt.”

Volgens het CPB is dat zorgelijk. „Nu blijkt dat studie-inschrijvingen niet of nauwelijks reageren op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bestaat het risico dat arbeidstekorten in bepaalde sectoren blijven voortbestaan.” Het zou volgens het CPB „gunstig” zijn als jongeren in ieder geval „in zekere mate” rekening houden met arbeidsmarktperspectieven nu en later.

Betere informatie daarover aan scholieren zou een goede zaak zijn. Experimenten daarmee met (toekomstige) mbo-studenten leken de keuze al wel een beetje bij te sturen, maar meer onderzoek naar studiekeuzeprocessen op alle onderwijsniveaus is raadzaam, meent het planbureau.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer