Buitenland
Oppositielid Rusland: 15 procent handtekeningen ongeldig verklaard

De Russische kiescommissie heeft vastgesteld dat 15 procent van de ingeleverde handtekeningen voor oppositielid Boris Nadezjdin ongeldig is, meldt de politicus zelf. Hij wil het bij de presidentsverkiezingen volgende maand opnemen tegen Vladimir Poetin, maar kan worden uitgesloten van deelname als de kiescommissie inderdaad zoveel onregelmatigheden ziet.

ANP

Het genoemde percentage ligt drie keer hoger dan de toegestane foutmarge bij het inleveren van steunbetuigingen. Kandidaten voor de verkiezingen moeten 100.000 handtekeningen inleveren. Dat deed Nadezjdin afgelopen woensdag. Twee dagen later zei de kiescommissie al dat er „onregelmatigheden” waren omdat er namen tussen stonden van overleden mensen, maar nog niet hoe groot de problemen waren.

Komende woensdag moet definitief besloten worden of de enige oppositiekandidaat wordt uitgesloten. Nadezjdin zegt naar het Russische hooggerechtshof te stappen als hij niet mag meedoen aan de verkiezingen.

De 60-jarige Nadezjdin maakt geen enkele kans om de verkiezingen daadwerkelijk te winnen, maar door zijn deelname hebben Russen wel de kans om hun stem tegen de oorlog in Oekraïne te laten horen. Hij heeft zich daar zeldzaam kritisch over uitgelaten en wil de ‘speciale militaire operatie’ stopzetten. De kiescommissie sluit in Rusland vaker mensen uit die kritisch zijn op het regime. De overige kandidaten zijn allemaal Kremlingezind.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer