Baudet in verzet, Bosma bloeit op
FVD-voorman Baudet doet bedenkelijke uitspraken over het recht op verzet. En de nieuwe Kamervoorzitter, de PVV’er Martin Bosma, doet het beter dan verwacht.
Baudet
FVD-voorman Baudet, die ooit boeiende betogen hield over het belang van conservatisme, radicaliseert. Voor wie deze politicus al langer volgt, is dat geen nieuws. Vorige week deed hij in een internetuitzending van Forum Inside best vergaande uitspraken over het recht op verzet. „Ik vind oproepen tot geweld in algemene zin, geen strafbaar feit opleveren. Dat wordt nu ook gezegd over de Tweede Wereldoorlog: Het is goed dat er mensen in het verzet zaten en in knokploegen zaten. Die pleegden geweld, die pleegden strafbare feiten. Waarom mag dat dan wel en mag je het anders niet? Ik vind dat heel raar.”
De reacties op dit videofragment op X zijn overwegend negatief. Hoogleraar Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis, deelt een sneer uit naar Baudet en naar de Universiteit Leiden, waar Baudet promoveerde: „Wat leren ze in Leiden eigenlijk bij het vak rechtsfilosofie?” Ene Mario haakt in op de aanslagen op Baudet: „Bedoelt hij dan dat hij er geen kwaad in ziet als ik parapludragers, richting Baudet, aan wil raden hun parapluutje om te ruilen voor een ploertendoder of koevoet?”
Het meest hout snijden de reacties die erop wijzen dat er tijdens Tweede Wereldoorlog sprake was van een echt conflict. Veel reageerders gebruiken niet de meest nette taal om dat onder woorden te brengen. Een oud-wethouder uit Delfzijl vormt daarop een uitzondering: „Een beetje dom die Baudet met een vergelijking met WO2. Een beetje onsmakelijk dus.”
Bosma
De nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, PVV’er Bosma, maakt een goede entree in de Kamer. Wie zijn oor te luisteren legt bij het personeel, hoort positieve geluiden: Bosma luistert goed, hij weet mensen aan zich te binden, maakt grapjes met deze en gene en hij is sociaal vaardig.
Bijzonder is ook dat Bosma elke vergadering begint met een gedicht. Al direct na zijn aantreden declameerde hij Reves ”Dagsluiting”. Maar ook Martinus Nijhoff kwam langs met ”Ik ging naar Bommel om de brug te zien.” Bij de start van de begrotingsbehandeling van Onderwijs citeerde hij ”De schoolklas” van Gerrit Komrij. Bosma staat ook open voor suggesties van Kamerleden. Zo droeg premier Rutte een gedicht van Kopland aan en las Bosma op verzoek van VVD-Kamerlid Van den Hill uit Goes, vorige week, in de week van 1 februari, een gedicht voor dat herinnerde aan de watersnoodramp van 1953.
Bosma kan nog wel even aanblijven, want er zijn duizenden gedichten beschikbaar.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken uit Den Haag.