Binnenland
Synagoge Middelburg beklad met hakenkruizen

De politie doet onderzoek naar hakenkruizen die zijn gezet op een synagoge in Middelburg.

ANP
De synagoge in Middelburg. beeld RD, Anton Dommerholt
De synagoge in Middelburg. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat meldde een politiewoordvoerder zondag. Zaterdagavond kreeg de politie een melding binnen van de bekledingen op het pand aan de Herenstraat in de Zeeuwse hoofdstad.

Een getuige heeft rond 20.15 uur mensen gezien in de buurt van het gebedshuis. Het is niet duidelijk of die ook verantwoordelijk zijn voor de vernieling.

De politie heeft foto’s gemaakt. Er zou sprake zijn van twee hakenkruizen. Zondag volgde een buurtonderzoek. Ook onderzocht de politie of het incident is vastgelegd op een camera. Van een contactpersoon bij de synagoge is een eerste verklaring opgenomen. Formele aangifte volgt later nog, meldde de zegsman.

De Joodse gemeenschap in Zeeland en de Stichting Synagoge Zeeland lieten weten „onthutst” te zijn over „deze daad van antisemitisme”.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft „met afschuw” kennisgenomen van de daad. „Hoe ontstellend dat een weerloos oud Joods gebouw mikpunt wordt van een antisemitische bekladding”, zei CJO-voorzitter Chanan Hertzberger. „De Joodse gemeenschap is al meer dan vierhonderd jaar een integraal onderdeel van de Middelburgse samenleving. Deze op twee na oudste sjoel van Nederland is daar het tastbare bewijs van. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een hakenkruis op de sjoel de Middelburgse samenleving niet onberoerd laat”, zei Hertzberger.

Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg noemde de bekladding „onacceptabel” en „bedreigend” voor de Joodse gemeenschap. „Het is belangrijk dat we ons allemaal blijven uitspreken tegen elke vorm van antisemitisme”, stelde Bergmann.

De burgemeester zegt dat de gemeente haar best doet om de Joodse gemeenschap te beschermen. Ook roept hij inwoners op alert te blijven en informatie over de bekladding of andere signalen door te geven aan de politie. „Want dit mag wat mij betreft nooit meer gebeuren.”

De reacties op incidenten zoals in Middelburg lopen uiteen, zei opperrabbijn Binyomin Jacobs zondag tegen De Telegraaf. De meeste mensen zijn volgens hem in staat dergelijke voorvallen te negeren, „maar er zijn er ook die angstig worden”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer