Buitenland
Turkije wil nieuw voorstel voor graandeal bespreken met Rusland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van plan om met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een nieuw voorstel te bespreken om Oekraïense graanexport via de Zwarte Zee mogelijk te maken. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan zondag naar aanleiding van Poetins aanstaande bezoek aan zijn land.

ANP

„De vorige graandeal werkte binnen een bepaald systeem”, zei Fidan tegen televisiezender Haber. „Wij zien nu mogelijkheden voor een ander mechanisme en willen dat concretiseren.”

Ankara probeert al langer Rusland ervan te overtuigen terug te keren naar de graandeal waar Moskou zich in juli 2023 uit terugtrok, een jaar na implementatie. De overeenkomst die een ​​veilige doorgang bood aan de export vanuit Oekraïense havens, kwam mede tot stand dankzij bemiddeling door de Verenigde Naties en Turkije.

Fidan trad niet in details over een eventueel nieuw mechanisme voor een deal, maar zei wel dat sommige schepen er na juli 2023 in zijn geslaagd Oekraïens graan uit de Zwarte Zee te vervoeren, dus zonder dat er een overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne was. „We willen deze situatie formaliseren in een nieuwe deal”, aldus Fidan.

Poetin bezoekt Turkije naar verwachting op 12 februari. Het wordt zijn eerste bezoek aan een NAVO-lidstaat sinds de Russische invasie in Oekraïne. De president verlaat zijn land sindsdien maar zelden. Dat komt mede door het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen hem heeft uitgevaardigd om de illegale deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland. Turkije erkent het hof niet en is dus ook niet verplicht Poetin op te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer