Buitenland
Rusland: dodental door Oekraïense beschieting verder opgelopen

Het dodental door een Oekraïense beschieting van de stad Lisitsjansk, in de oostelijke Oekraïense regio Loehansk, is volgens de lokale autoriteiten opgelopen tot zeker 28. Onder de doden is ook een kind, meldt het Russische ministerie van Noodsituaties zondagochtend. Zaterdagavond spraken de Russische autoriteiten nog over vijftien doden.

ANP

De aanval zou zijn gericht op een gebouw waarin een populaire bakkerij gevestigd was. Volgens het ministerie zijn er ook zeker tien gewonden. Zij zijn na de Oekraïense aanval onder het puin vandaan gehaald. Mogelijk liggen er nog meer slachtoffers onder het puin.

„De zoek- en reddingsoperatie gaat door”, zei het ministerie via de berichtendienst Telegram. Het door Rusland-gecontroleerde Loehansk-informatiecentrum zei op Telegram dat de aanval van zaterdag was uitgevoerd met HIMARS-raketten.

Oekraïne heeft niet gereageerd op de Russische beschuldigingen, die niet onafhankelijk geverifieerd kunnen worden. Persbureau Reuters zegt dat het de locatie van de aanval heeft bevestigd op basis van een video van het Russische ministerie van Noodsituaties. De datum van de gefilmde beelden of andere details kan het persbureau echter niet verifiëren.

Lisitsjansk werd in 2022 door Rusland ingenomen. De stad ligt in de regio Loehansk, die door Rusland is ingelijfd. Volgens Oekraïense functionarissen is slechts ongeveer een tiende van de 110.000 inwoners die voor de oorlog in de stad woonden, achtergebleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer