Binnenland
Jetten vindt demonstratie XR iets te vroeg en op verkeerde plek

De demonstratie die actiegroep Extinction Rebellion voor zaterdag heeft aangekondigd op de A12 komt wat demissionair energieminister Rob Jetten betreft net iets te vroeg. Hij wijst erop dat hij volgende week het rapport over fossiele subsidies en andere belastingvoordelen en voorstellen om die af te bouwen, naar de Tweede Kamer stuurt. Bovendien oppert hij dat het beter zou zijn om bij de Eerste Kamer te demonstreren, omdat daar een wetsvoorstel om een aantal fossiele subsidies af te bouwen, is weggestemd.

ANP

„Dus demonstreren moet je misschien ook doen op de plekken waar mensen dit soort veranderingen tegenhouden”, zei Jetten vrijdag voor aanvang van de ministerraad. De snelweg vindt hij sowieso niet zo’n goed plan. „Het staat iedereen natuurlijk vrij om te demonstreren, maar dan moet je het wel doen op plekken waar het ook is toegestaan en dat is niet op de A12.”

„Als ze nog een paar dagen geduld hebben, dan zullen ze zien dat volgende week het rapport dat ik samen met staatssecretaris Marnix van Rij gemaakt heb, naar de Tweede Kamer gaat”, aldus Jetten. Daarin is volgens hem goed in kaart gebracht wat er allemaal aan fossiele subsidies is „en nu de volgende stap, hoe kun je er dan ook van afkomen.” Hij benadrukt dat dit „tegelijkertijd ook wel echt om politieke moed vraagt”.

Het gaat volgens hem in totaal om een bedrag van circa 40 miljard euro en de helft daarvan zit in internationale afspraken vast. Over „alles wat je nationaal kan beïnvloeden geven we nu dus ook suggesties aan de Tweede Kamer hoe daarmee om te gaan” zegt Jetten. „De politiek kan er ook snel mee aan de slag, maar een aantal zaken zal door een nieuw kabinet moeten worden besloten. Dus hoe sneller deze formatie tot een einde komt, hoe sneller we ook weer knopen kunnen gaan doorhakken.”

XR protesteert al tijden tegen de steun van de overheid voor de fossiele industrie, een grote veroorzaker van klimaatproblemen. Eerder deed de actiegroep dat al meer dan dertig keer op de A12 in Den Haag. Ze schortte de acties in oktober op in afwachting van een onderzoek naar de afbouw van fossiele subsidies. Dat zou voor de kerst klaar zijn, maar dat is niet gehaald. Ook in Amsterdam kwam XR al in actie op een snelweg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer