Buitenland
Ook Athene komt boeren tegemoet tijdens Europees boerenprotest

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de boeren in zijn land verzekerd dat er toch nog een jaar compensatie wordt uitgekeerd voor hogere dieselprijzen. Het gaat om diesel voor met name landbouwvoertuigen en machines die ook wel rode diesel wordt genoemd. Boeren zijn net als in andere Europese landen de straat op gegaan om te protesteren tegen hun dalende inkomsten in hun sector. De boeren wijten dat aan stijgende energie- en kunstmestprijzen, hogere belastingen, bureaucratie en steeds meer Europese milieuregels.

ANP

Frankrijk wordt al twee weken geteisterd door blokkades van verkeersknooppunten en cruciale autosnelwegen. De meeste acties lijken in de loop van vrijdag te eindigen. De grootste boerenbonden, de Nationale Federatie van Bonden van Landbouwondernemers (FNSEA) en de Jonge Boeren (JA), hebben hun aanhang opgeroepen de acties te stoppen.

De Franse regering heeft talrijke toezeggingen gedaan en 400 miljoen euro steun toegezegd. Ook is Parijs in overleg met de EU boeren voorlopig tegemoetgekomen in kwesties als het verplicht onbebouwd laten van delen van de akkers en het verbod op bepaalde pesticiden.

In België voeren de boeren vrijdag actie met blokkades van onder meer autosnelwegen aan de grens met Nederland. De drie voornaamste Spaanse boerenbonden hebben aangekondigd deze maand wekenlang actie te gaan voeren. In de Bondsrepubliek blijven boeren met blokkades actievoeren. Vrijdagochtend zijn er blokkades met tractoren gemeld van onder meer het haventerrein van de stad Bremerhaven en de autosnelweg A2, Berlijn - Hannover, ten westen van Braunschweig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer