Buitenland
Hamas: Nog niet gereageerd 
op voorgesteld bestand

Hamas zegt dat het nog geen reactie heeft gegeven aan een van de betrokken partijen over een voorstel voor een nieuw bestand met Israël. Dat stelde een vertegenwoordiger van de Palestijnse terreurgroep, nadat Qatar aangaf dat Hamas positief zou staan tegenover het voorstel.

Redactie buitenland

Volgens de zegsman van Hamas wordt het voorstel nog bestudeerd. Ook een anonieme bron dicht bij Hamas zegt dat Qatar, dat in de strijd bemiddelt, voor zijn beurt praat.

Israël heeft onlangs met onder andere Qatar en de Verenigde Staten een voorstel opgesteld en voorgelegd aan Hamas. Een Qatarese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei „een eerste positieve bevestiging” te hebben gehad van de kant van Hamas.

De woordvoerder is hoopvol dat binnen enkele weken er „goed nieuws” te melden is. Een andere Qatarese vertegenwoordiger benadrukte dat er nog geen akkoord is en dat Hamas nog officieel met een antwoord moet komen.

Het voorstel kwam na een overlegronde in Parijs. Vertegenwoordigers van Egypte, Israël, Qatar en de Verenigde Staten spraken daar zondag over een bestand en de vrijlating van de ruim 130 Israëlische gijzelaars die nog in de Gazastrook worden vastgehouden door Hamas en andere groeperingen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei deze week dat Israël zijn militairen niet uit de Gazastrook zal terugtrekken als deel van een mogelijke nieuwe wapenstilstand. Maar Hamasleider Ismail Haniyeh zei eerder dat een Israëlische terugtrekking voorwaarde is voor een nieuwe deal.

Intussen meldde The Times of Israel dat het Israëlische leger de gevechten tegen Hamas wil uitbreiden naar Rafah in het meest zuidelijke deel van de Gazastrook. Het leger wil de Palestijnse terreurgroep daar uit elkaar drijven, zoals momenteel ook gebeurt in Khan Younis.

Donderdag kondigden de VS sancties af tegen Israëlische kolonisten die zich op de Westelijke Jordaanoever tegen Palestijnse burgers misdragen. Waarnemers spreken van een zeldzame Amerikaanse stap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer