Economie
Provincie Utrecht wil 15 miljoen euro investeren in Stedin

De provincie Utrecht wil 15 miljoen euro investeren in netbeheerder Stedin zodat problemen op het elektriciteitsnet kunnen worden aangepakt.

Redactie economie
Elektriciteitsmasten bij een hoogspanningsstation. Het stroomnet in Nederland bereikt zijn grenzen. beeld aNP, Josh Walet
Elektriciteitsmasten bij een hoogspanningsstation. Het stroomnet in Nederland bereikt zijn grenzen. beeld aNP, Josh Walet

Door de investering wordt de provincie aandeelhouder en kan ze meepraten over bijvoorbeeld het aansluiten van nieuwe woonwijken of bedrijventerreinen op het elektriciteitsnet. „We tonen dat we verantwoordelijkheid nemen voor een toekomstig elektriciteits- en warmtenet”, stelde gedeputeerde Has Bakker (financiën) donderdag.

Stedin vroeg eerder de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland, waar de netbeheerder 2,3 miljoen huishoudens en bedrijven voorziet van stroom, of zij aandeelhouder wilden worden. Gedeputeerde Staten in Utrecht willen dat wel. Ook tientallen gemeenten en het Rijk zijn aandeelhouder. Provinciale Staten van Utrecht praten 20 maart over het voorstel.

Ook Zeeland wil aandeelhouder worden. Gedeputeerde Staten hebben voorgesteld om voor 5 miljoen euro aandelen te kopen in Stedin. Het college erkent dat dit op de meerjarige kapitaalbehoefte van Stedin, „als een symbolisch gebaar gezien kan worden”. Zeeland krijgt dan 0,11 procent van de aandelen.

Inmiddels wordt het behoorlijk krap op het stroomnet. Zo zit het elektriciteitsnet in het noorden van Gouda en in het aangrenzende Reeuwijk nu ook aan zijn grens.

Ook in de Hoeksche Waard en het zuiden van Dordrecht zit het stroomnet vol, maar dan andersom. Windmolens en zonneparken wekken daar zo veel energie op, dat het net aan zijn limiet zit. „Er moet meer netcapaciteit worden bijgebouwd door TenneT en Stedin, en dat kost tijd”, aldus Stedin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer