Economie
AEX zet opmars voort richting nieuw recordniveau

De AEX-index op het Damrak zette vrijdag de opmars voort richting een nieuw recordniveau. De stemming op de beursvloeren werd gesteund door sterke resultaten en vooruitzichten van Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, en webwinkelconcern Amazon. Die twee Amerikaanse bedrijven zullen naar verwachting later op de dag in New York met flinke koerswinsten gaan openen en zorgden ook in Europa voor optimisme.

ANP

Beleggers kijken daarnaast uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. De banengroei in de Verenigde Staten speelt naast de inflatie een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve. Bij een tegenvallende banengroei zou de Fed mogelijk eerder kunnen besluiten om de rente te verlagen.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 825,26 punten. Kort na opening wist de hoofdindex kortstondig op 827,57 punten de hoogste slotstand ooit te evenaren. Die werd op 17 november 2021 bereikt. De hoogste tussentijdse stand ooit werd op 18 november 2021 aangetikt op 829,66 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 893,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

Techinvesteerder Prosus (plus 1,6 procent) profiteerde van een koerswinst van Tencent en was de sterkste stijger in de AEX. Het Chinese internet- en gamebedrijf, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, klom bijna 3 procent doordat de Chinese autoriteiten goedkeuring hebben gegeven aan twee nieuwe games van het bedrijf.

Shell was de grootste daler met een min van 0,4 procent. Het olie- en gasconcern won een dag eerder nog ruim 2 procent dankzij goed ontvangen resultaten. ING daalde 0,3 procent. De bank zakte donderdag ruim 6 procent na tegenvallende vooruitzichten voor 2024. Analisten van DZ Bank verlaagden daarnaast het advies voor ING.

In de MidKap steeg OCI dik 2 procent. De kunstmestproducent kreeg een koopadvies van investeringsbank Berenberg. Bij de kleinere bedrijven kreeg TomTom er ruim 6 procent bij. De navigatiedienstverlener zag de jaaromzet stijgen en wist het verlies in 2023 fors terug te dringen. Voor dit jaar hoopt het bedrijf op een verdere omzetgroei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer