Binnenland
Mores na rapport Commissie-Van Rijn: blijf wangedrag melden

Het meldpunt Mores.online benadrukt na het rapport van de Commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag binnen de NPO dat het „zinvol” is om dergelijke situaties te blijven melden. In het donderdag verschenen rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn gaven veel medewerkers aan dat ze dachten dat het geen zin had, omdat er toch niets met de meldingen werd gedaan.

ANP

„Mensen die hun verhaal kwijt willen” kunnen zich melden bij Mores.online, het meldpunt voor medewerkers in de culturele sector die te maken hebben gehad met of getuige geweest zijn van grensoverschrijdend gedrag. „Melden heeft zin”, zegt voorzitter Febe Deug tegen het ANP. „Mensen die zich niet durven te melden kunnen bij ons terecht en wij zullen ze zo goed mogelijk ondersteunen en een luisterend oor bieden. En daarnaast adviseren we ze ook over de vervolgstappen: met het indienen van een klacht, het doen van aangifte en nazorg.”

Wel is het belangrijk dat organisaties weten welke stappen ze vervolgens moeten nemen. „Wij kunnen organisaties daarbij ondersteunen en adviseren”, zegt Deug.

Deug noemt het „ontzettend belangrijk” dat het rapport er nu ligt. „Het is een spiegel voor iedereen. Het is nu zaak dat de organisaties de moed tonen om in de spiegel te kijken.”

In het rapport ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | De zoekgemaakte verantwoordelijkheid’ concludeert de commissie onder meer dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de publieke omroep, maar dat daar niets of onvoldoende mee is gedaan. Het onderzoek werd gedaan na een Volkskrantartikel in 2022 over vermeend wangedrag door presentator Matthijs van Nieuwkerk en de werkcultuur bij het programma De Wereld Draait Door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer