ING verdubbelt jaarwinst tot meer dan 7 miljard euro
ING heeft zijn nettowinst vorig jaar verdubbeld tot bijna 7,3 miljard euro. Het financiële concern profiteerde vooral van het oplopen van de rente, waardoor ING hogere marges kon maken over bijvoorbeeld spaargeld.
„In veel opzichten was 2023 een uitdagend jaar, omdat geopolitieke en economische schokken veel van onze klanten en de samenlevingen waarin we actief zijn, hebben getroffen. Tegelijkertijd zijn de meeste economieën veerkrachtig gebleken met een lage werkloosheid, een dalende inflatie en een positieve rentestand”, zegt topman Steven van Rijswijk in een toelichting.
Hij wijst er verder op dat ING is gegroeid met hypotheken. Ook lukte het om er meer klanten bij te krijgen die meerdere diensten van de bank afnemen, vooral in Duitsland, Spanje en Nederland. Dit ondanks dat de bank ook kritiek over zich heen kreeg van milieuorganisaties. Vorige maand spande Milieudefensie een klimaatrechtszaak aan tegen ING, omdat het concern „Nederlands invloedrijkste bankier van de klimaatcrisis” zou zijn.
In de laatste drie maanden van vorig jaar ging de winst van ING eveneens flink omhoog, maar niet zo sterk als in voorgaande delen van het jaar. De rente-inkomsten lieten in het vierde kwartaal ook nog maar een hele beperkte toename zien. In Nederland drukte een verhoging van de spaarrente op de kwartaalcijfers. Met een spaarrente van 1,5 procent tot tegoeden van 10.000 euro zit ING overigens nog wel een stuk lager dan veel andere banken.
„Vooruitkijkend blijven we waakzaam gezien de aanhoudende geopolitieke onzekerheden”, laat Van Rijswijk weten. Maar tot nu toe zijn klanten van de bank volgens hem nog niet in groten getale in problemen gekomen door bijvoorbeeld de hoge inflatie en economische recessie. Het concern zag afgelopen jaar niet de noodzaak om de stroppenpot flink aan te vullen. Het extra geld dat werd weggezet voor mogelijke kredietverliezen lag fors lager dan in 2022.
ING maakte onlangs al bekend minder afhankelijk te willen worden van rente-inkomsten en de inkomsten uit provisies juist te willen verhogen. Volgens Van Rijswijk moet hierbij onder meer gedacht worden aan meer digitale diensten voor beleggers. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid voor klanten om online verzekeringen af te sluiten. Andere Europese banken zeiden eerder ook al stappen te ondernemen om - zoals dat in de bankenwereld heet - meer te diversifiëren, omdat ze er rekening mee houden dat de flink gestegen rente weer gaat dalen.